Englezii riscă o amendă de 100 de lire sterline dacă intră în magazine fără să poarte masca de protecție. Aceasta e una din măsurile impuse în cadrul planurilor de a opri un al doilea val de COVID – 19, boală pandemică produsă de SARS Cov-2. Sunt scutiți de la purtarea obligatorie a măștilor doar copiii mici sau cei cu anumite dizabilități.
Noile reglementări intră în vigoare vineri, 24 iulie. Și vânzătorilor cu amănuntul li se cere, de asemenea, să poarte măști de protecție. În plus, aceștia sunt sfătuiți să le ceară clienților să respecte reglementarea și să își pună măștile. De asemenea, polițiștii vor primi autoritate sporită în aplicarea amenzilor
Legea le impune britanicilor să poartă măști de protecție medicinale, sau unele confecționate artizanal, eșarfe din material textil sau să se acopere, peste gură și nas cu simple bucăți de stofă. Primul ministru Boris Johnson a declarat ieri că sunt importante în spațiile restrânse ca „un fel de asigurare suplimentară”.
Adevărul despre săpun. Iată ce trebuie să știți
Cum s-a ales praful de averea lui Elvis Presley
Johnson, care a fost inițial sceptic în ceea ce privește necesitatea purtării măștilor, a declarat ieri că există dovezi tot mai mari care arată că această măsură de protecție poate contribui la încetinirea răspândirii coronavirusului. Vorbind ieri într-o vizită la Serviciul de Ambulanță din Londra, prim-ministrul, care purta o mască, a declarat că măștile au „o mare valoare în spațiile limitate”, unde oamenii intră în contact cu cei pe care nu îi întâlnesc în mod normal.
El a adăugat: „Pe măsură ce virusul scade în incidență și avem din ce în ce mai mult succes, cred că purtarea măștilor faciale eun fel de asigurare suplimentară pe care o putem folosi cu toții pentru a opri virusul să se întoarcă”.
Măștile de față sunt obligatorii în magazinele din multe țări europene de luni de zile. Republica Cehă a introdus obligativitatea pe 18 martie, Austria din 6 aprilie, Germania pe 22 aprilie, Franța pe 10 mai și Spania pe 20 mai. Doar în Marea Britanie, până acum, atât oamenii de știință guvernamentali, cât și miniștrii au pus măștile sub semnul întrebării.
Sursa foto: Pixabay / Mircea Iancu
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook