Dr. Iuliu Iosif Marian Stan, care a studiat Medicina în România, a fost șters din registrul medical britanic după ce un tribunal din Anglia a constatat că a supus bărbații și băieții la proceduri inutile, invazive și intime pentru propria satisfacție sexuală. În prezent acesta a revenit în țară și lucrează în sistemul public medical, dar și în privat, la Cluj-Napoca.
Medicul român tocmai a primit sentința din partea Tribunalului englez și are la dispoziție 28 de zile să conteste măsura care îi interzice să mai lucreze vreodată în Marea Britanie. Conform Daily Mail, care prezintă în exclusivitate cazul, medicul a fost acuzat de practici inutile asupra pacienților, inclusiv minori, pentru a-și satisface plăcerile sexuale.
Pacienții de la Royal Cornwall Hospitals NHS Trust au fost supuși unor examinări anale inutile și li s-au introdus medicamente în rect de către Dr. Iuliu Stan. Multora dintre aceștia nu li s-a cerut consimțământul pentru proceduri în prealabil și nici nu s-a discutat cu părinții sau tutorii lor, așa cum cere regulamentul standard. După cum reiese din dosarul care a ajuns în instanță, unora dintre pacienți li s-au introdus medicamente în rect (fără să fie necesar acest lucru) de până la opt ori pentru fiecare.
Medicul român, acuzat de practici inutile asupra pacienților
Anchetatorii au stabilit că foarte mulți pacienți au căzut victime pasiunilor sexuale dubioase ale românului. Ei transmit că printre aceștia se numără și minori, însă nu au precizat numărul total. Investigatorii au descoperit că medicul „a supus pacienții la proceduri inutile, invazive și intime pentru propria satisfacție sexuală. În unele cazuri, același pacient a fost supus unor proceduri intime și invazive de către Dr. Stan în mai multe rânduri”, după cum se arată în dosarul cazului.
Până să de descopere aceste orori, medicul român a avut un cazier intact. Dr. Stan a absolvit Medicina în România în 2007 și a lucrat în Marea Britanie în mai multe rânduri, înainte de a se specializa în domeniul traumatologiei și ortopediei, ramură a medicinei privind problemele musculo-scheletice. El și-a început ultimul post în cadrul NHS (sistemul public de sănătate britanic) în anul 2015.
Autoritățile au fost alertate cu privire practicile medicului în 2020, când un tată s-a declarat îngrijorat de „durata de timp” de care Dr. Iuliu Stan a avut nevoie pentru a-i administra copilului un analgezic prin rect. Asta cu atât mai mult cu cât copilul era deja pe tratament cu analgezice care i se administrau normal, pe cale orală. Ulterior, tatăl a fost avertizat cu privire la drepturile sale în spital și că putea să solicite personalului medical să-i administreze fiului medicamentele, dacă este posibil, în conformitate cu procedura standard.
Anchetatorii au descoperit că medicul „prefera” pacienții băieți
După această reclamație, a fost declanșată o investigație. S-a descoperit că medicul a distribuit personal medicamente rectale în peste 200 de ocazii anterioare, uneori aceluiași pacient. În sentința tribunalului medical se constată că medicul român Iuliu Stan avea o „preferință” față de administrarea personală a acestor medicamente tinerilor și băieților.
După ce cazul său a ajuns în instanță, medicul a refuzat să vină la audieri, tribunalul menționând că a existat o „lipsă totală de implicare” din partea românului. Până să ajungă cazul său în instanță, Dr. Stan a fost subiectul unei anchete interne a spitalului. În timpul acesteia, mai arată jurnaliștii britanici, el ar fi motivat administrarea rectală a medicamentelor spunând că ar fi o practică frecventă în România.
Martorii experți consultați de MPTS (n.r. – Medical Practitioners Tribunal Service este un tribunal din Regatul Unit care se pronunță asupra plângerilor formulate împotriva medicilor) au confirmat că anumite medicamente se pot administra astfel, însă procedura cade în sarcina asistentelor medicale, nicidecum a medicilor. Medicul a mai încercat să se apere spunând că a simțit că este mai potrivit ca personalul de sex feminin să administreze supozitoare pacientelor, iar el, ca bărbat, să le administreze pacienților de sex masculin.
Își satisfăcea plăcerile dubioase pe pacienți
Tribunalul medical a constatat că nu există factori atenuanți pentru comportamentul său. Analizând dacă comportamentul său a fost motivat sexual, tribunalul a notat modelele de comportament față de pacienții cărora le-a dat medicamente rectal. De exemplu, din cele 51 de clisme prescrise de Dr. Stan, el a administrat personal doar opt, toate bărbaților sub vârsta de 40 de ani, inclusiv de două ori în cazul unui băiat de 17 ani.
Într-un alt exemplu citat, Dr. Stan a administrat el însuși analgezice rectale de 277 de ori pentru pacienții de sex masculin, dar numai o singură dată pentru o pacientă.
În schimb, în cazurile în care Dr. Stan a prescris analgezice non-rectale, cum ar fi transfuziile, el nu a administrat niciuna, indiferent de sexul pacientului. Pe de altă parte, reprezentanții spitalului au declarat, de asemenea, că este „neobișnuit” ca medicii juniori precum Dr. Stan, care erau specializați în ortopedie, să se implice în îngrijirea pacienților din afara departamentului lor, lucru pe care acesta l-a făcut în repetate rânduri, în timp ce efectua unele dintre examinările rectale.
„Pacientul 26” a încercat să se externeze mai repede, ca să scape de medic
Tribunalul s-a concentrat de asemenea pe experiența a doi pacienți specifici, menționați în documente ca „pacientul 26” și „pacientul 15”. Pacientul 26 a fost internat în spital pentru dureri de genunchi cauzate de o infecție. În timp ce se afla acolo, el a fost supus unui examen rectal de către Dr. Stan, al cărui scop nu i-a fost explicat în prealabil. Pacientului i s-a părut „dureros”. În ciuda faptului că a fost internat fără simptome care să justifice o examinare rectală, pacientul 26 a fost supus procedurii de către Dr. Stan în timpul șederii sale.
De asemenea, i s-a făcut o clismă fără niciun consimțământ prealabil, spunându-i-se doar că Dr. Stan trebuie să-i „verifice glandele”. Pacientul 26 a mai detaliat modul în care Dr. Stan i-a efectuat trei examene testiculare în timpul șederii sale în spital și a descris manevrele.
Tribunalul a notat că nu există nimic în notele doctorului Stan care să explice de ce au avut loc aceste examinări. Pacientul 26 a fost atât de inconfortabil cu tratamentul doctorului Stan încât a încercat să se externeze mai devreme din spital, iar asistentele au trebuit să-l convingă să rămână pentru a primi antibioticele necesare în tratamentul infecției.
„Pacientul 15”, chinuit și infectat
Pacientul 15 a fost cel căruia i s-a făcut de către medic cateterizare, adică i-a introdus, prin penis, un tub în vezica urinară, prin uretră, pentru a ajuta la expulzarea urinei. Pacientul, descris în documente ca având între 16 și 18 ani, când a fost internat pentru fracturi, nu prezenta probleme urinare care să necesite un cateter.
Nu a putut fi determinată nicio justificare clinică pentru această procedură, a decis tribunalul medical, iar pacientul 15 a suferit o infecție bacteriană ca urmare a procedurii inutile.
Tribunalul a remarcat, de asemenea, că nici pacientului și nici unui însoțitor al acestuia nu i s-a explicat în prealabil necesitatea intervenției. Judecătorii au descoperit, de asemenea, că Dr. Stan a administrat analgezice rectale și laxative pacientului 15 în mai multe rânduri, de asemenea, fără a avea o justificare clinică.
Tribunal: „Acțiunile doctorului Stan au fost motivate sexual”
Tribunalul medical britanic a concluzionat că: „în cazul în care existau note clinice adecvate pentru pacienți, acțiunile doctorului Stan au fost motivate sexual în căutarea satisfacției sexuale”. În sentință se menționează, de asemenea, lipsa unei justificări clinice pentru comportamentul doctorului Stan și existența unei predilecții în ceea ce privește administrarea medicamentelor rectale pe vârste și sexe.
La stabilirea sancțiunii, tribunalul a declarat că nu există „nicio îndoială” că comportamentul doctorului Stan nu a fost cel așteptat pentru un medic și că eliminarea sa din registrul medicilor și interdicția de a mai profesa este singura opțiune. Un purtător de cuvânt al Royal Cornwall Hospitals NHS Trust a declarat pentru Daily Mail:
„Dr. Iuliu Iosif Marian Stan nu a mai lucrat la Royal Cornwall Hospitals din septembrie 2020 și a fost concediat de la locul nostru de muncă în martie 2021. Practica doctorului Stan a fost revizuită de ofițerul desemnat al autorității locale și de Consiliul de Performanță al Practicienilor, care a inclus și un reprezentant al poliției, dar nu s-a concluzionat că există motive pentru investigarea penală a acțiunilor dr. Dr. Stan. În urma rezultatului Tribunalului, vom colabora cu autoritățile de protecție și de poliție pentru a ajuta la investigațiile suplimentare care ar putea fi necesare acum”.
Dr. Stan a revenit în țară și lucrează la Cluj-Napoca
Se pare că între timp Dr. Stan, s-a întors în România și lucrează ca „medic specialist în ortopedie și traumatologie”, mai arată sursa citată, care menționează și că acesta are la dispoziție 28 de zile pentru a depune contestație.
În anul 2021, dr. Stan a revenit în țară și a găsit un post cu specializarea Cardiologie, la Spitalul Clinic de Urgență Cluj Napoca. El a dat concurs pentru acel post, și a fost declarat admis. Ulterior, s-a reorientat spre ceea ce făcea în Anglia, adică Ortopedie. El oferă servicii în această specializare la clinica din Cluj Napoca a lanțului medical Regina Maria și are, conform site-ului unității, un recomandări foarte bune.
Nu am reușit să îl contactăm pe medicul Stan pentru un punct de vedere, dar vom încerca să obținem de la el sau Ministerul Sănătății un punct de vedere față de situația creată și de constatările spitalului și tribunalului specializat din Anglia.
Sursa foto: Pixabay, Regina Maria, Royal Cornwall Hospital
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook