Românii care ajung la Urgențe, la Camera de gardă a unui spital, vor trebuie să plătească pentru serviciile medicale. Indiferent dacă sunt sau nu asigurați, dacă nu o urgență reală sau bilet de trimitere, trebuie să achite pentru serviciile medicale ce li se prestează. Practic li se va încasa o taxă pentru consultația și investigațiile medicale pe care le solicită.
Decizia impunerii e taxe a fost luată după ce statisticile au arătat că cel puțin 30% dintre cei care vin în Unitatea de primire a urgențelor nu au, de fapt, o urgență care să le pună viața în pericol. Adevărul este că românii s-au obișnuit să meargă la Urgențe pentru probleme de sănătate minore, ce pot suferi o amânare. Sau pentru care, în mod normal, ar fi trebuit să apeleze medicul de familie, să meargă în ambalator sau la centrele de permanență.
Medicii se plâng că sunt suprasolicitați cu non-urgențe
Medicii de la Unitățile de primire a urgențelor ale spitalelor se plâng că sunt suprasolicitați. Foarte mulți pacienți vin la Urgențe deși au simptome „de trei săptămâni, de șase săptămâni, de trei luni. Sunt situații în care oamenii cheamă ambulanța și vin cu ambulanța chiar dacă nu sunt o urgență”, după cum a explicat Dr. Silvia Nică, șefa Unității de primire a urgențelor de la Spitalul Universitar de Urgență București.
Potrivit medicului, această situație durează de ani de zile, iar personalul lucrează în condiții de maxim stres. Pacienții care nu prezintă urgențe reale sunt lăsați să aștepte, ceea ce îi enervează, iar atmosfera devine tot timpul tensionată.
Spitalele percep taxe de la pacienții care vin la camera de gardă
Sunt deja spitale care au instituit taxele pentru cei care vin în Urgențe fără să aibă o urgență. Este și cazul unei femei din București care tușea foarte tare și care a mers la spital pentru investigații, după miezul nopții. Ea s-a prezentat la camera de gardă a Spitalului Victor Babeș. A fost consultată, i s-a făcut și o radiografie, apoi i s-au cerut bani pentru serviciile medicale de care a beneficiat.
Femeia a povestit cele întâmplate la Știrile ProTV. Ea relatează că după ce a fost consultată cu stetoscopul și după ce a primit un CD cu radiografia efectuată, i s-a recomandat să revină la control după o săptămână cu trimitere de la medicul de familie ca să nu mai fie nevoită să plătească consultația.
Spitalul Victor Babeș din Capitală are Cameră de gardă, nefiind, însă, unitate de urgențe. Aici se decontează doar internarea și spitalizarea de zi, pe baza unui bilet de trimitere. În lipsa acestuia, se plătește. Pacienții care ajung la acest spital fără a avea trimitere, trebuie să plătească pentru investigațiile efectuate. De altfel, acest lucru e anunțat, prin afișe postate în camera de gardă.
Prof. dr. Simin Florescu a declarat pentru sursa citată că e firesc să fie taxați pacienții care nu constituie urgențe vitale medico-chirurgicale și care se prezintă fără să se fi consultat în prealabil cu medicul de familie pentru afecțiunea lor. „Pot să fie consultați și investigați în spitalul nostru la cerere, contra cost, iar tarifele sunt cele prevăzute în contractul cu casa”, a arătat medicul. Spitalul Victor Babeș nu este singurul în care se întâmplă acest lucru.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook