Printre metodele care vor trebui aplicate, spun cei de la Banca Mondială se numără introducerea unor venituri fiscale pentru românii cu venituri mici, dar și creșterea impozitării microîntreprinderilor.
România trebuia să-și revină la normal, iar specialiștii Băncii Mondiale le spun guvernanților noștri că trebuie să ia măsuri rapid. Primul lucru care trebuie făcut este introducerea impozitului progresiv. Ce înseamnă asta? Că cei cu venituri mari trebuie să plătească mai puțin decât cei cu venituri mici. BM recomandă ca cei din construcții, IT și agricultură să plătească din nou impozit pe venit.
Revenirea la TVA de 16% pentru mâncarea din restaurante
O altă măsură ar fi ca persoanele cu venituri mici să nu mai plătească contribuții la sănătate, dar să o facă, în schimb, angajații din construcții și pensionarii cu o pensie mare. Specialiștii Băncii Mondiale au prevăzut în raport și revenirea TVA-ului de 16% pentru mâncarea din restaurante, medicamente, cazare la hotel, lemne, încălzire în sistem centralizat și multe altele.
Plafoane pentru contribuția la pensie
De asemenea, Banca Mondială spune că ar trebui ca până la 1 ianuarie 2025, în ceea ce privește microîntreprinderile, să fie scăzut planul de încadrare de la 500.000 de euro cât e în prezent, la 90.000 de euro. Specialiștii susțin că ar fi binevenit și un tratament fiscal echitabil între angajați și cei care lucrează ca și PFA.
Iar acest lucru se poate face prin introducerea a unor plafoane pentru contribuția la pensie pentru salariați. Experții internaționali afirmă că aceste măsuri vor trebuie să fie implementate între 2025-2028 și trebuie să fie realizate odată cu restructurarea cheltuielilor bugetare.
81.000 de români obțin 25.000 de lei lunar
Potrivit premierului Nicolae Ciucă, Ministerul Finanțelor a descoperit 81.000 de români care încasează lunar peste 25.000 de lei lunar, din salarii şi alte venituri, respectiv sporuri şi indemnizaţii pentru consilii de administraţie. Sunt atât angajați din sectorul privat cât și din sectorul bugetar.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook