Simona Ionescu / Redactor Șef

Medicii legiști, descoperire stranie în cazul celor trei decese din rândul cadrelor medicale de la spitalul Sf. Spiridon

Medicii legiști, descoperire stranie în cazul celor trei decese din rândul cadrelor medicale de la spitalul Sf. Spiridon
Moartea a dat din nou târcoale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sfântul Spiridon din Iași. La puțin timp după moartea a doi medici rezidenți, a decedat un alt angajat al instituției.

În noaptea de luni spre marți, a fost înregistrat un alt deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași. E vorba de o persoană care lucra în secție de Terapie Intensivă.

Brancardierul nu avea nici o problemă de sănătate

O nouă tragedie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Spiridon din Iași. În noaptea de 14 spre 15 aprilie 2025, a fost găsit decedat un brancardier în vârstă de 54 de ani, care lucra în secția de Terapie Intensivă a spitalului.

Este al treilea deces al unui angajat al acestei instituții în doar câteva săptămâni. Potrivit primelor informații, bărbatul nu avea probleme medicale cunoscute și nu era diagnosticat cu vreo afecțiune cronică, cauza decesului urmând a fi stabilită prin necropsie.

Cauzele  morții medicilor rezidenți

Alți doi medici rezidenți de la Spitalul Sfântului Spiridon s-au stins la interval de două săptămâni și au apărut detalii noi despre decesul acestora. Pe 28 martie a murit George Ștefan Tilă, în vârstă de 31 de ani, originar din Bârlad.

Bărbatul se afla în ultimul an de rezidențiat și suferea de o afecțiune autoimună. La început s-a crezut că acesta a făcut un infarct, dar medicii legiști spun că leziunile pulmonare severe ar fi fost cauza morții. Diagnosticul exact nu a fost însă făcut public până în acest moment.

Medicul Emanuel Luca ar fi fost diagnosticat acum câteva luni cu gripă și COVID 19

Al treilea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași. Ce spun medicii legiști
Medici rezidenți morți la spitalul Sfântul Spiridon de la Iași

În ceea ce-l privește pe medicul Emanuel Mirel Luca, în vârstă de 28 de ani, acesta a fost găsit fără suflare în locuința sa din Botoșani. Cu câteva luni în urmă, bărbatul fusese diagnosticat cu gripă și COVID 19 și se spune că urma un tratament medical, dar afecțiunea de care suferea nu ar fi fost una gravă.

Rezidenții sunt tratați „ca sclavii pe plantație”

Decesele au readus în prim-plan problema epuizării profesionale în sistemul sanitar românesc. Conferențiarul universitar, medicul Tudor Ciuhodaru a declarat  că în spitalele românești, rezidenții sunt „tratați ca sclavii pe plantație”.

Aceștia lucrează în ture de până la 36 de ore, iar gărzile sunt foarte prost plătite. Sursele spun că rezidenții de la Gastroenterologie de la Spitalul Sfântul Spiridon s-ar ocupa de peste 100 de pacienți pe zi în ambulatoriu, iar asistentele sunt pur și simplu depășite de situație.

Dată fiind situația critică, Inspectoratul Teritorial de Muncă din Iași s-a autosesizat și a demarat o investigație pentru a vedea în ce condiții își desfășoară activitatea medicii de la această instituție spitalicească.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri