Simona Ionescu / Redactor Șef

„Apa plată a bogaților”, acuzată că îmbolnăvește oamenii de cancer. Conține substanțe ce pot duce inclusiv la deces

„Apa plată a bogaților”, acuzată că îmbolnăvește oamenii de cancer. Conține substanțe ce pot duce inclusiv la deces
Brandul de apă plată consumat de bogați, care a devenit viral pe internet după Globurile de Aur din 2019, se confruntă cu acuzații grave, care au dus la proces. Conform documentelor, apa plată ar conține toxine periculoase, asociate cu boli precum cancer, autism sau chiar deces.

În 2019, după Globurile de Aur, o tânără îmbrăcată în rochie albastră devenea virală pe internet, după ce se pozase în spatele vedetelor prezente la ceremonie. Motivul? În toate imaginile avea în mână o tavă cu sticle de Fiji, un brand premium de apă plată. 

Acum, brandul de apă premium Fiji este dat în judecată sub acuzația că și-a indus în eroare clienții în privința substanțelor toxice din apa sa îmbuteliată.  

Grupul ce militează pentru mediu, Plastic Pollution Coalition, a depus o plângere împotriva companiei de apă cu sediul în Los Angeles, susținând că testele de laborator au detectat atât microparticule de plastic, cât și bisfenol-A (BPA) în produsele sale de apă „naturală” îmbuteliată.  

Substanțele din apa Fiji, asociate cu probleme grave de sănătate 

Aceste substanțe nedeclarate, avertizează organizația non-profit, au fost asociate cu diverse probleme de sănătate, inclusiv cancer, probleme de fertilitate, autism, complicații cardiovasculare și chiar deces.  

Nu există cercetări disponibile public care să arate că apa Fiji conține microparticule de plastic și BPA, iar un purtător de cuvânt al brandului a declarat pentru DailyMail.com că acuzațiile sunt „frivole” și „absurde”.  

„Apa plată a bogaților”, acuzată că îmbolnăvește oamenii de cancer. Conține substanțe ce pot duce inclusiv la deces
Apa Fiji a devenit virală după Globurile de Aur din 2019
Foto: X

Cu toate acestea, procesul intentat de Plastic Pollution Coalition face referire la mai multe studii care au descoperit că mărci populare de apă îmbuteliată vândute în SUA conțin aceste particule toxice. Cercetătorii de la Universitatea Columbia au descoperit anterior că o sticlă de un litru de apă cumpărată din magazin conține, în medie, peste 240.000 de nanoparticule de plastic.  

Autorii principali ai studiului au mărturisit că întreaga echipă și-a redus consumul de apă îmbuteliată după ce a descoperit aceste particule microscopice.  

Compania ce produce Fiji, acuzată că a ascuns clienților riscurile cu care se confruntă

Punctul central al procesului intentat de Plastic Pollution Coalition pare să fie faptul că apa Fiji nu dezvăluie riscurile potențiale ale consumului acestor substanțe, continuând să se promoveze ca fiind „conservată natural, ferită de factorii externi”.  

Pe lângă brandingul „înșelător”, Plastic Pollution Coalition susține că apa Fiji – deținută de The Wonderful Company – joacă un rol major în crearea poluării cu plastic. Compania de apă îmbuteliată produce și exportă peste jumătate de miliard de unități ale produsului său în fiecare an.  

Însă Plastic Pollution Coalition afirmă că „plasticul nu este conceput pentru a fi reciclat, iar majoritatea obiectelor din plastic, inclusiv sticlele colectate pentru reciclare, nu sunt niciodată reciclate cu adevărat”.  

Se cere interzicerea promovării apei Fiji 

Plastic Pollution Coalition nu solicită despăgubiri financiare, ci cere ca afirmațiile privind puritatea apei Fiji să fie considerate ilegale conform California Consumer Privacy Act (CCPA), o lege destinată protejării consumatorilor și responsabilizării companiilor.  

„Apa plată a bogaților”, acuzată că îmbolnăvește oamenii de cancer. Conține substanțe ce pot duce inclusiv la deces
Apa Fiji se promovează ca fiind „cea mai bună de pe Pământ”
Foto: X

De asemenea, organizația dorește impunerea unei interdicții permanente împotriva apei Fiji, pentru a opri „publicitatea și marketingul înșelător”. Plastic Pollution Coalition este reprezentată de Richman Law & Policy, o firmă de avocatură specializată în protecția consumatorilor.  

Producătorii Fiji neagă acuzațiile 

Un purtător de cuvânt al apei Fiji a declarat pentru DailyMail.com că acuzațiile aduse de Plastic Pollution Coalition sunt nefondate.   

„Acesta este un proces frivol, care există doar pentru a face un «exemplu» dintr-un brand și pentru a distrage resurse. Apa Fiji susține pe deplin calitatea produsului său, care este obținut direct dintr-un acvifer artezian natural din Fiji. Fiji Water nu folosește sticle sau capace cu BPA și utilizează doar rășină PET de cea mai înaltă calitate.

Contestăm vehement acuzațiile împotriva noastră și vom adopta o apărare fermă împotriva acestor afirmații. Pe scurt, Apa Fiji este naturală, provine din natură, iar orice afirmație contrară este absurdă și nu ar trebui luată în considerare”, a transmis compania. 

  

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri