Simona Ionescu / Redactor Șef

Medicul nutriționist Bilic s-a făcut de râs. Te îngrozești când vezi ce e în frigiderul ei

Medicul nutriționist Bilic s-a făcut de râs. Te îngrozești când vezi ce e în frigiderul ei
Cu un masterat de psihonutriție la Paris, medicul Mihaela Bilic ne învață să ne facem un prieten din alimentația sănătoasă și echilibrată. Dar frigiderul specialistului pare să spună altceva.

Medic specialist în diabet și boli de nutriție, medicul Mihaela Bilic a recunoscut în emisiunea lui Cătălin Măruță că nu-i place apa, așa că bea lapte „precum bebelușii”. Specialistul ne-a arătat și ce se află în frigiderul familiei.

Ce mănâncă specialistul? De la somon afumat, la cârnăciori tari, salam de Sibiu, unt, pastramă, cașcaval, dar și produse lactate, respectiv Sana și brânză cu smântână la 50% reducere. Dar și Coca Cola. Adică alimente procesate, bogate în calorii. Unde e legătura cu alimentația sănătoasă și cât mai naturală?

Mihaela Bilic susține că nu are nici o problemă să consume produsele lactate, chiar și expirate, punctând că sănătatea nu este pusă în pericol. Asta în timp ce majoritatea nutriționiștilor ne recomandă să nu consumăm produse procesate, mai ales mezeluri. De aceea și mulți cititori ai textului Mihaelei Bilic s-au arătat uimiți în comentariile lor.

„Nu doar că le mănânc expirate, dar le și cumpăr de pe raftul de vânzare accelerată”

„Dacă tot a fost ieri ziua internațională a laptelui, iată cum arată frigiderul meu. Produsele lactate dețin supremația și, ca să fie cat mai fermentate/maturate și pline de probiotice, nu doar le mănânc expirate, dar le și cumpăr de la raftul de vânzare accelerată/preț redus”, a fost mesajul postat de medicul Mihaela Bilic pe contul de socializare.

Internauții au felicitat-o

Așa arată frigiderul medicului nutriționist Mihaela Bilic

Au fost opinii din online care au susținut consumul alimentelor expirate, au susținut-o pe Mihaela Bilic, punctând și faptul că ar trebui făcută o educație pe această temă. „Sunt clienți care au impresia, ca dacă consumă un produs expirat de doar o zi , vor morii a doua zi ! Românii nu vor înțelege niciodată ca un produs expirat, nu este neapărat interzis consumului, și nu se vor îmbolnăvi cu siguranță! Să le cumpere la bulina accelerată, cu siguranță au impresia ca sunt ultimii săraci și nu vor pune în coș acele produse! Ar trebui o educație pe această temă și așa risipa alimentară nu ar mai fii un subiect de top!”, a spus un fan al medicului.

„Șiiiii eu… Și le mai dau și la copii! (3 buc)”, „Și eu tot de la reduceri”, „Bravvissima”, „Aveți plin frigiderul cu produse 100% românești, felicitări”, au spus alți internauți. Au existat însă și prieteni din online care s-au întrebat ce caută Coca-Cola în frigiderul doamnei doctor care promovează alimentația sănătoasă?

„Produsele expirate nu sunt obligatoriu și stricate”

Mihaela Bilic le spune românilor de ce pot consuma și alimente expirate

Tot despre produsele expirate a vorbit medicul Bilic și în 2021, când a vorbit despre risipa alimentară.

„Termenul de valabilitate al produselor este din ce în ce mai scurt, prin urmare tone de mâncare ajung la coșul de gunoi chiar dacă puteau fi încă consumate. (…) Mirosul gustul și chiar aspectul unui preparat sunt indicatori ai calității.

Produsele fermentate și mucegăite pot fi chiar benefice, având în vedere efectul lor probiotic, brânza cu cât e mai “împuțită”, cu atât e mai interesantă”, a spus medicul. Specialistul susține că un iaurt „poate fi consumat încă 3 săptămâni după termenul de expirare, cu condiția să fi fost păstrat la rece. Va fi mai acid și mai acrișor tocmai pentru că are mai multe colonii de lactobacili. Ciocolata poate fi consumată chiar și la un an de zile după ce a expirat (chiar dacă are o peliculă albă), iar pastele făinoase și orezul până la 2 ani”.

„Obișnuiți-vă să mirosiți și să gustați un produs”

„Mierea nu se strică niciodată, cel mult se zaharisește și atunci trebuie pusă în apă caldă. Până și produsele congelate au termen de expirare, însă le puteți consuma liniștiți chiar dacă a mai trecut un an în plus. Conservele (cu condiția să nu fie bombate) și laptele UHT se păstrează timp îndelungat și pot fi consumate până la 2 ani după expirare.

Obișnuiți-vă să mirosiți și să gustați un produs. Dacă nu a fost păstrat în condiții optime, poate fi stricat chiar dacă nu e expirat. Și atunci nu mai putem da vina pe industria alimentară”, a fost mesajul medicului nutriționist.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre