Simona Ionescu / Redactor Șef

Meteorologii au lansat prognoza. Pe litoral vremea va fi cea mai rece. Iată ce urmează în următoarele săptămâni

Meteorologii au lansat prognoza. Pe litoral vremea va fi cea mai rece. Iată ce urmează în următoarele săptămâni
Odată cu intrarea în prima lună de vară ne așteptăm să înceapă și căldura. Meteorologii au detaliat, pe fiecare regiune în parte, ce urmează: când va fi cald și când vin ploile.

Temperaturile vor crește în următoarele două săptămâni, dar vor fi și intervale cu ploi pe zone întinse, arată prognoza de specialitate a meteorologilor transmisă, marți, de ANM.

În Banat, temperaturile maxime vor coborî în primele trei zile de la medii de 26 de grade până la 22 de grade, apoi vor reveni treptat la aceleaşi valori spre finalul primei săptâmâni. În săptămâna a doua de prognoză mediile maximelor se vor situa între 26 şi 28 de grade. Regimul termic nocturn se va menţine relativ constant, în jurul a 13 grade mediat regional. Pe parcursul întregului interval, probabilitatea pentru averse va fi mai mare în cursul după-amiezelor, iar în 6, 7 iunie şi din nou între 12 şi 14 iunie pot fi mai frecvente şi pe arii mai extinse.

În Crişana, după o maximă de 28 de grade în prima zi, vremea se va răci treptat până în 7 iunie, la valori de 23 de grade. Apoi, regimul termic diurn nu va mai avea variaţii semnificative şi se va menţine în jurul a 26 de grade mediat regional. Temperaturile minime vor oscila foarte uşor pe tot parcursul celor două săptămâni, astfel că media acestora va fi de 12 – 14 grade. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în cursul după-amiezelor şi al serilor, care se vor semnala pe suprafeţe mai mari în 6 şi 7 iunie, precum şi pe 12 şi 13 iunie.

Ploile încep la dată fixă

În Transilvania, vremea va fi în general frumoasă în prima săptămână, iar în cea mai mare parte a intervalului va avea un regim termic fără variaţii, mediile maximelor se vor situa în jurul a 25 de grade, iar ale minimelor între 10 şi 12 grade. Doar pe arii restrânse vor fi averse şi descărcări electrice după-amiaza, iar din 12 iunie va creşte probabilitatea ca acestea să se extindă.

În Maramureş, temperaturile maxime vor varia între medii de 24 şi 27 de grade, cu valorile cele mai scăzute în 6 şi 7 iunie şi cele mai ridicate în 10 şi 11 iunie. Probabilitatea pentru averse, cu precădere după amiază, va fi mai mare în 6, 7 iunie şi din nou după 12 iunie.

În Moldova, valorile de temperatură vor creşte treptat până în data de 11 iunie, astfel încât se vor situa peste normele caracteristice în toată regiunea, astfel că mediile maximelor vor fi între 24 şi 26 grade. După această dată vor mai scădea la 24 de grade, urmând apoi să crească,până la finalul intervalului de prognoză la 28 de grade. Minimele vor avea variaţii între medii de 12 şi 14 grade, cu cele mai scăzute valori în 6, 7, 14 şi 15 iunie. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare după 12 iunie, după amiaza şi seara.

Cele mai răcoroase regiuni: muntele și litoralul

În Dobrogea, în prima săptămână de prognoză, vremea va fi în general frumoasă şi se va încălzi treptat, astfel că mediile maximelor vor fi de la 22 la 26 de grade, iar ale minimelor de la 12 la 16 grade. După acest interval vremea se va răci uşor până în data de 13 iunie, spre maxime de 24 de grade şi minime de 14 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în partea a doua a intervalului.

În Muntenia, vremea va fi frumoasă şi în general normală termic în primele zile de prognoză, iar până în data de 11 iunie se va încălzi treptat, astfel că maximele se vor situa, în medie, între 25 şi 28 de grade. În a doua săptămână, media, maximelor va fi în jurul a 28 de grade, puţin mai scăzută în 13 şi 14 iunie. Și aici, probabilitatea pentru averse va fi în creştere după data de 12 iunie.

În Oltenia, vremea nu va avea variaţii. Mediile maximelor se vor încadra între 24 şi 28 de grade, cu cele mai scăzute valori în 7, 8 şi 13 iunie şi cele mai ridicate în 11, 17 şi 18 iunie. Temperaturile minime vor fi de 12 – 14 grade mediat regional. Vor fi averse după-amiaza pe arii restrânse în 5 şi 6 iunie, iar probabilitatea ca acestea să fie mai frecvente, va creşte după data de 12 iunie.

La munte, vremea nu va suferi schimbări semnificative din punct de vedere termic. Temperaturile maxime vor avea valori medii de 14 – 16 grade, iar cele minime vor fi între 6 şi 9 grade mediat regional, cu cele mai scăzute valori în 6, 7, 8 şi 14 iunie. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată pe tot parcursul intervalului, însă acestea se vor semnala mai ales după-amiaza şi seara şi pe arii mai extinse din 12 iunie.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre