Potrivit informațiilor oferite de Vladimir Osechkin, fondatorul grupului pentru drepturile omului Gulagu.net, pentru Times of London, e posibil ca Alexei Navalnîi să fi fost ucis printr-o metodă folosită de fostul KGB. E vorba de o singură lovitură în inimă.
Cauza morții rămâne necunoscută
Au trecut cinci zile de când Alexei Navalnîi a murit într-o colonie din Arctica, unde își ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare. Cu toate acestea, cauza morții sale rămâne încă necunoscută. Acum, Vladimir Osechkin, fondatorul grupului pentru drepturile omului Gulagu.net, susține că o singură lovitură în inimă, o tehnică folosită de foștii agenții KGB, este motivul probabil al decesului disidentului.
„S-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința”
La momentul decesului său, Serviciul penitenciar federal al Districtului autonom Yamalo-Nenets a declarat: „La 16 februarie, în colonia penală numărul 3, deținutul Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința. Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, care nu au dat rezultate pozitive. Medicii de pe ambulanță au constatat decesul condamnatului. Cauzele decesului sunt în curs de stabilire”.
„Este o metodă veche a diviziilor forțelor speciale ale KGB”
Osechkin susține că a aflat aceste informații despre metoda de eliminare a adversarului de la o sursă din penitenciarul „Polar Wolf”, locul unde Navalnîi s-a stins. „Este o metodă veche a diviziilor forțelor speciale ale KGB. Și-au antrenat agenții să ucidă un om cu un singur pumn în inimă, în mijlocul corpului. Este o marcă distinctivă a KGB-ului”, a mai spus activistul.
„Devine foarte ușor să ucizi pe cineva în doar câteva secunde”
Osechkin crede că prima dată „i-au distrus corpul ținându-l afară în frig pentru o perioadă lungă de timp și încetinind circulația sângelui la minimum”. Ulterior, dacă agentul are ceva experiență în acest sens, „devine foarte ușor să ucizi pe cineva în doar câteva secunde”. Navalnîi a fost ținut mai mult de două ore afară la temperaturi foarte mici pentru a-i slăbi organismului, e de părere Osechkin.
Acesta spune că au mai existat și alte persoane ucise de gardieni în acest mod, au menționat cu ceva timp în urmă alți deținuți care au stat în pușcăria din regiunea arctică.
Ce metode mai folosesc agenții serviciului secret pentru a-și pune adversarii la pământ
De-a lungul celor 23 de ani de guvernare a lui Vladimir Putin, criticii Kremlinului au fost tratați cu aceeași cruzime pentru că s-au opus liderului rus. Forma atacurilor a variat, de la lenjerie de corp îmbibată cu agentul neurotoxic novichok și ceai cu poloniu până la asasinate mai simple prin împușcare. Oficialii serviciilor secrete rusești au transformat otrăvirile politice într-un fel de artă.
Se crede că oamenii de știință sovietici au lucrat timp de decenii pentru a dezvolta otrăvuri incolore și inodore. Potrivit unui interviu din 1954 cu un agent KGB, testarea otrăvurilor se făcea pe prizonieri în viață. În timp ce otrăvirea poate părea un mod arhaic de a ucide, observatorii au susținut că aceasta oferă avantajul de a fi o metodă discretă de asasinare. Ea poate fi efectuată fără a fi detectată imediat, permițând autorului să fugă de la locul crimei și oferind Kremlinului o negare plauzibilă.
Decese inexplicabile
Au existat, de asemenea, rapoarte privind cetățeni ruși proeminenți care au murit în circumstanțe misterioase, inclusiv sinucideri aparente sau căderi de la mare înălțime. Cândva, un jucător important în ascensiunea la putere a lui Putin, Lesin, a fost demis în mod surprinzător din poziția sa în cadrul aparatului media influent al Kremlinului. După o investigație îndelungată, o autopsie efectuată în SUA a concluzionat că acesta a murit în urma unor „răni provocate de un corp contondent” și nu a unui atac de cord, așa cum anunțase presa de stat rusă.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook