Sfârșitul de an e îndoliat printre miliardari, numărul lor a scăzut cu unul. Gaston Glock, cel care a făcut avere de pe urma pistolului pe care l-a inventat, a murit miercuri la vârsta de 94 de ani, a anunțat agenția austriacă de presă APA. Arma care îi poartă numele este unul dintre cele mai bine vândute pistoale din lume. Polițiști și militari de pe întreg mapamondul îl folosesc. A ajuns în filme și în piesele rapperilor.
„Ia-ţi un Glock şi renunţă la pistolul ăla de fetiţă placat cu nichel”, spunea Tommy Lee Jones în filmul U.S. Marshals din 1998. Pistolul Glock a fost din start considerat o armă serioasă. În România a fost un real moment istoric, după Revoluție, când s-a schimbat dotarea armamentului polițiștilor, oamenii legii trecând de la pistoalele Carpați la pistoalele Glock. Mai întâi, doar șefii le-au primit. Mulţi agenți de poliţie din SUA au folosit pistoalele Glock și le folosesc în continuare. Pistoalele Glock și-au făcut intrarea și în versurile pieselor rapperilor americani. De exemplul în Protocol a lui Snoop Dogg şi Da Glock a lui Wu-Tang Clan.
Cele mai căutate arme. Rapperii cântă despre ele
Sunt și multe povești legate de pistoalele Glock. De exemplu, soldații americani l-au găsit pe președintele irakian Saddam Hussein ascuns, sub pământ, înarmat cu un pistol Glock, în 2003. După ce l-au capturat, ei au prezentat arma respectivă președintelui american în exercițiu, George W. Bush, scria The New York Times.
Cu pistoale Glock s-au comis și atentate sinistre. Dylann Roof, un adept al supremației albe, a ucis, cu un Glock, nouă persoane de culoare în timpul unei reuniuni la o biserică din Charleston, Carolina de Sud, în iunie 2015.
Și un veteran al pușcașilor marini americani, a ucis 12 persoane într-un bar din Thousand Oaks, California, în noiembrie 2018. Potrivit oamenilor legii, avea un Glock de calibru 45 mm. Compania Glock a fost criticată pentru că a popularizat pistoalele puternice. Reclama care s-a făcut acestor arme era că sunt uşor de ascuns şi pot conține mai multă muniție decât altele.
Gaston Glock a ajuns miliardar inventând un pistol
Forbes a estimat averea lui Gaston Glock şi a familiei sale la 1,1 miliarde de dolari în 2021. Ascensiunea a început în anii 1980. Acela a fost momentul în care armata austriacă a anunțat că își dorea în dotare arme noi şi inovatoare. Compania lui Gaston Glock producea deja pentru armată, cuțite militare, dar, separat, şi bunuri de consum, inclusiv tije pentru perdele. Având în vedere oportunitatea ivită, compania a adunat o echipă de experţi în arme de foc, pentru a crea o nouă armă. Rezultatul a fost Glock 17, o armă semiautomată ușoară, fabricată în mare parte din plastic.
Mai multe companii lucrau la proiectul menit să asigure viitoarea armă a armatei austriece, însă Glock, vizionar, le-a luat-o înainte. Designul nemaipomenit până atunci, la care nimeni nu s-a mai gândit, sau, cel puțin, nu a avut curajul să îl pună în operă, avea o ramă realizată dintr-un polimer de înaltă rezistenţă pe bază de nailon. Doar cu glisiera pistolului era din metal. Aceste inovații i-au asigurat lui Gaston Glock contractul. Arma, care era și foarte uşor de asamblat a devenit în foarte scurt timp un succes mondial.
A supraviețuit atentatului cu ciocanul și primei neveste
Deși a ajuns miliardar, Gaston Glock a continuat să își trăiască viața departe de ochii lumii. A răspuns foarte rar activiștilor, a evitat dezbaterile publice şi, în 2000, a refuzat să se alăture altor producători de arme în semnarea unui acord voluntar de control al armelor cu guvernul american. Un an mai devreme, la 70 de ani, în iulie 1999, Gaston Glock a supraviețuit unui atentat.
Un broker de investiții care îi gestiona activele a angajat un fost luptător să îl atace cu un ciocan de cauciuc și să îl omoare. Glock se dusese la Luxemburg pentru a-i cere socoteală brokerului. În timpul atacului, magnatul a suferit șapte lovituri la cap, dar s-a apărat. Brokerul, Charles Ewert, şi atacatorul, Jacques Pecheur, au fost amândoi prinși și trimiși în închisoare.
În 1962, Gustav Glock s-a căsătorit cu prima sa soție, Helga. La divorțul din 2011 a urmat o lungă bătălie juridică pentru pensia alimentară. La scurt timp după aceea, Gaston Glock s-a căsătorit cu cea de-a doua soţie, Kathrin, care este cu peste 50 de ani mai tânără decât el. Cei doi dădeau petreceri în conacul Glock de pe malul unui lac şi un centru sportiv ecvestru de ultimă generație din provincia Carintia, unde, deseori, celebrități îşi făceau apariţia. Gaston Glock a murit lăsând în urmă trei copii, doi fii (unul din prima căsătorie) și o fiică.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook