Ministrul Energiei, vești despre plafonarea prețului la energie. Statul va sprijini financiar o categorie de români

Schema de plafonare a prețurilor la energia electrică va fi eliminată, a anunțat ministrul Energiei. Sprijin financiar vor primi doar consumatorii vulnerabili, care vor beneficia de un sistem de carduri sau vouchere pentru plata facturilor, accesibile prin completarea unui formular online sau la primăriile locale.
Decizia finală aparține însă viitorului cabinet, iar mecanismul de sprijin va trebui să fie finalizat până în iunie 2025. Pentru ceilalți consumatori, prețurile la energie electrică vor crește, impactul variind în funcție de ofertele alese și consum.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că eliminarea plafonării nu înseamnă retragerea totală a sprijinului, ci o tranziție către un sistem țintit, care să aloce resursele publice către cei care au cu adevărat nevoie. Astfel, plafonarea prețului la energie încetează la 1 iulie, însă persoanele vulnerabile vor primi în continuare sprijin de la statul român.
„Nu se elimină sprijinul acordat consumatorilor, ci se face o ajustare necesară și responsabilă a mecanismului de protecție”, a declarat Burduja.
Pentru a accesa ajutorul de stat, consumatorii vulnerabili vor trebui să se înscrie fie printr-un formular online, fie la primăria de care aparțin. Formularul va cuprinde informații despre venituri, de exemplu, sau numărul de persoane care locuiesc în gospodărie. Ulterior, Inspecția Socială va verifica dacă persoanele sunt sau nu eligibile.
Ajutorul va fi acordat sub forma unui card de energie sau voucher, utilizabil exclusiv pentru plata facturilor la energie electrică. Burduja a insistat ca mecanismul să fie simplu, eventual cu livrarea cardurilor prin Poșta Română, pentru a evita birocrația.
„Principiile pe care le-am enunțat este să nu îi punem pe români pe drumuri, să le dăm cât mai puține bătăi de cap”, a declarat ministrul. În prezent, un consumator este considerat vulnerabil dacă venitul lunar pe membru de familie este de maximum 1.386 de lei.
Burduja a anunțat că acest prag va crește cu 30%, pentru a include mai multe gospodării. Astfel, ar putea beneficia de acest sprijin aproape șase milioane de români.
Categoria persoanelor vulnerabile include români cu venituri reduse, familiile cu mai mulți copii, cei care depind de aparate medicale alimentate electric, precum și locuitorii din zone izolate sau greu accesibile.
Cine nu face parte din această categorie va plăti mai mult pentru curent. Alexandru Ciocan, expert în energie, a estimat un preț mediu ponderat al energiei între 1,15 și 1,20 lei/kWh, ceea ce va duce la o creștere vizibilă a facturilor.
Citiți și:
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook