Miracolul de la Marea Jindo. Legenda tulburătoare a bătrânei și tigrilor

Miracolul de la Marea Jindo este însă rezultatul mareelor extrem de joase cauzate de armonici de maree, după cum explică oamenii de știință. Iată ce legendă s-a păstrat din cele mai vechi timpuri.
Adus în atenția lumii în 1975 de ambasadorul francez Pierre Landy, fenomenul atrage sute de mii de turiști și este însoțit de o legendă locală despre o bătrână și un tigrii.
În provincia Jeollanam-do, între insulele Jindo și Modo, apele Mării Jindo (partea nordică a Mării Chinei de Est) se retrag de două până la trei ori pe an, între martie și iunie, dezvăluind o cale de uscat lungă de 2,9 kilometri și lată de 40-60 de metri.
Această „despărțire a mării” durează aproximativ o oră, permițând turiștilor să traverseze pe jos între insule și localnicilor să culeagă scoici și alge marine, conform National Geographic.
Fenomenul, cunoscut ca „Jindo Sea Parting,” este celebrat anual prin Festivalul Despărțirii Mării Jindo, care durează patru zile și include spectacole tradiționale, expoziții și ceremonii. În 2025, festivalul este programat pentru 8–11 mai, potrivit The Korea Herald.
Evenimentul a câștigat notorietate internațională în 1975, când ambasadorul francez Pierre Landy l-a descris într-un ziar francez ca „versiunea coreeană a miracolului lui Moise”, făcând referire la relatarea biblică din Exodul 14:21-29, unde Moise desparte Marea Roșie. Spre deosebire de narațiunea biblică, despărțirea Mării Jindo este un fenomen natural explicat de știință, nu un miracol divin.
Despărțirea Mării Jindo este rezultatul mareelor extrem de joase, cauzate de un fenomen numit armonici de maree. Kevan Moffett, profesor asistent de geostiințe la Universitatea din Texas, Austin susține că mareele sunt influențate de gravitația Lunii și a Soarelui, care determină creșterea și scăderea periodică a nivelului mării.
Pozițiile relative ale pământului, lunii și soarelui, împreună cu factori precum ciclul de rotație al Pământului și distanțele variabile între aceste corpuri cerești, generează modele repetitive de maree, cunoscute ca armonici.
„Cheia acestor armonici este că există multe care contribuie cu amplitudini și momente diferite”, notează Moffett. Ocazional, aceste armonici se aliniază „în fază”, creând o maree extrem de joasă, așa cum se întâmplă la Jindo.
În acest caz, nivelul mării scade suficient pentru a expune o creastă de pământ între insule, formată din sedimente depuse în timp datorită apelor calme din Strâmtoarea Myeongnyang, care amplifică efectul mareelor.
Festivalul, organizat o dată pe an, atrage sute de mii de vizitatori, generând venituri semnificative. Evenimentul include spectacole de dansuri tradiționale, concerte K-pop, focuri de artificii și ceremonii în memoria legendei locale.
Turiștii sunt avertizați să traverseze rapid calea, deoarece fluxul revine în circa o oră, uneori forțând poliția să evacueze cu bărcile cei rămași în urmă.
De asemenea, oamenii vor avea pare de plimbări torțe pe bucata de uscat și demonstrații de arte marțiale tradiționale. Data exactă variază în funcție de ciclurile lunare, dar luna mai este preferată datorită vremii blânde, deși mareele cele mai puternice apar toamna și iarna.
Localnicii povestesc și de o legendă, potrivit căreia, în vremuri străvechi, insula Jindo era plină de tigri, forțând sătenii să fugă pe insula Modo. O bătrână, numită Bbyong, a fost uitată pe Jindo. Ea s-a rugat zilnic zeului oceanului, Yongwang, care i-a spus că în vis îi va apărea un „drum de curcubeu”.
A doua zi, marea s-a despărțit, dar Bbyong, slăbită, nu a putut finaliza traversarea. Familia ei a întâlnit-o la jumătatea drumului, iar înainte de a muri, bătrâna i-a mulțumit zeului. O statuie a lui Bbyong și a unui tigru, amplasată pe coasta Jindo, comemorează această poveste.
Sursă foto: unbelievable-facts.com
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook