Filmul românesc al lui Sebastian Stan, pregătit să meargă la festivalul de la Cannes

Actorul Sebastian Stan a vorbit despre experiența sa de producător al filmului „A River’s Gaze”, realizat împreună cu tânăra regizoare Andreea Borțun. Filmul românesc a fost înscris la Festivalul de la Cannes. Înainte de a se afla programul oficial al evenimentului, producătorul a povestit despre legătura personală pe care o simte față de film, amintind de propria sa experiență cu mama sa în România. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care a decis să se implice în realizarea acestui film.
„A River’s Gaze”, cunoscut anterior sub numele de „Blue Banks” („Malul vânăt”), a fost înscris la Festivalul de Film de la Cannes, anunțul oficial fiind făcut zilele trecute. Drama românească, regizată de Andreea Borțun, este primul lungmetraj care îl implică pe Sebastian Stan în calitate de producător. Filmul are o durată de o oră și jumătate și un bugest estimat la 1,3 milioane de euro.
Programul Festivalului de Film de la Cannes va fi dezvăluit în data de 10 aprilie, moment din care vom ști dacă lungmetrajul va intra în vreuna dintre competițiile oficiale. Indiferent de decizia juriului festivalului de film, „A River’s Gaze” va avea premiera cinematografică anul acesta.
Filmul urmărește povestea Laviniei, o mamă singură care luptă să își ofere o viață mai bună alături de fiul ei de 13 ani. Cei doi trăiesc într-un sat sărac din România. Impulsivă și adesea neînțeleasă, Lavinia se află într-o continuă căutare a iubirii. Pe de altă parte, fiul ei, un băiat la granița dintre copilărie și adolescență, are nevoie mai mult ca oricând de sprijinul mamei.
Povestea urmărește evoluția relației celor doi pe parcursul unui an marcat de încercări. Cam așa a arătat și viața lui Sebastian Stan când mama sa, care îl creștea singură, a decis să plece din Constanța, unde trăiau, pentru o viață mai bună în Viena și apoi în America.
Având în vedere asemănările dintre propria viață și povestea din film, Sebastian Stan a dezvăluit că a vizionat filmul, în care are rolul de producător, împreună cu mama sa.
„A fost o experiență interesantă să-l împărtășesc cu ea. Sunt momente din film pe care doar cei care au trecut prin astfel de experiențe le pot înțelege. Mama mea a trăit multe adevăruri dure după Revoluție și a rezonat cu lupta personajului principal. M-a născut foarte tânără și acest lucru m-a făcut să înțeleg mai bine provocările pe care le are o mamă la început de drum. Andreea a surprins cu autenticitate aceste teme”, a mai punctat actorul.
Sebastian Stan a explicat că decizia de a deveni producător într-un film românesc este legată de dorința sa de a se implica activ în industria cinematografică din România, după ce a obținut recunoașterea internațională. La începutul anului, a câștigat un Glob de Aur și a intrat în competiția pentru Oscar 2025. Era deja un actor cunoscut și apreciat la Hollywood și înainte de aceste recunoașteri.
Despre colaborarea cu Andreea Borțun, actorul care a devenit mândria României spune că a început în urmă cu doi ani. Între timp, Stan a participat și la un alt proiect românesc, de data aceasta ca actor, într-un film regizat de Cristian Mungiu. Este vorba despre filmul „Fjord”, care e filmat în Norvegia, în această primăvară.
„Am avut multe discuții cu ea de-a lungul anilor despre dorința mea de a fi mai implicat în cinematografia românească. Un prieten comun pe care îl respectăm amândoi mi-a recomandat scurtmetrajul Andreei, care a fost prezentat la Cannes, și am fost imediat impresionat. Mi-am dorit mult să joc într-un film românesc, dar nu s-a întâmplat. Apoi am realizat că pot ajuta și din spatele camerei. Scenariul Andreei m-a atins profund, fiind vorba despre o relație foarte intimă între o mamă și fiul ei, într-un context românesc destul de specific. Am avut propria mea experiență cu mama care a crescut în România și a părăsit țara. Am simțit că povestea aceasta îmi este foarte familiară, iar acest lucru m-a motivat să mă implic pentru a o sprijini pe Andreea”, a dezvăluit Sebastian Stan într-un interviu acordat revistei Variety.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook