Sebastian Stan nu e singurul român care a reușit la Hollywood. Povestea lui Alex Rotaru, de la „Cireșarii” în Los Angeles

Sebastian Stan nu este singurul român care a reușit la Hollywood. Povestea lui Alex Rotaru începe în Bucureștiul anului 1975, atunci când s-a născut ca fiu al scriitorului Eugen Rotaru și al actriței Maria Rotaru. A debutat în actorie de copil, iar la doar 9 ani a fost remarcat de regizorul Adrian Petringenaru, care l-a vrut în filmul „Cireșarii”, lansat un an mai târziu, în 1984.
Alex Rotaru era la acea vreme parcă turnat după personajul Dan Rotaru, din „Cireșarii”: tocilar, grăsuț și pus mereu pe șotii, astfel că rolul l-a prins de minune și la scurt timp a devenit un copil vedetă, în plin comunism. A jucat în trei filme din seria „Cireșarii”, iar 4 ani i-a petrecut mai mult pe platourile de filmare.
După ce tatăl nu l-a lăsat să joace în celebrul film „Liceenii”, unde spune că trebuia să aibă unul dintre rolurile principale, alături de Ștefan Bănică Jr., viața lui Alex Rotaru a luat o turnură neașteptată, care avea, peste ani, să îl propulseze la Hollywood.
Alex Rotaru a intrat la Facultatea de Fizică de la Măgurele, iar de acolo a primit o bursă în America, la MIT, cea mai cunoscută și râvnită universitate tehnică din SUA. A absolvit în topul clasei, însă a realizat apoi că marea sa pasiune era cinematografia.
Inspirat de studiile de cinematografie de la Sorbona, Paris, Alex și-a schimbat direcția și a obținut un masterat în Producție de Film la University of Southern California’s School of Cinematic Arts, acolo unde, de altfel, a studiat și Steven Spielberg.
După absolvire, a regizat mai multe documentare premiate, concentrate pe personaje și pline de emoție, inclusiv „They came to play”, recomandat de New York Times Critic’s Pick și „Shakespeare High” pentru Showtime Networks, produs de Dana Brunetti, Dean Devlin și Kevin Spacey.
În prezent, filmează un documentar acasă la Sidney Poitier, iar în trecut a lucrat cu personalități precum Jason Alexander, Sharon Stone sau Willliam Hurt. Ulterior, s-a apucat de scris și scenarii, mânat de marea pasiune pentru cinematografie.
Azi, pe pagina dedicată de IMDB lui Alex Rotaru, îi sunt recunoscute meritele de „ un cineast de renume internațional, câștigător a numeroase premii”
Câștigător al unui premiu Christopher pentru „The Hobart Shakespeareans” difuzat pe PBS POV, Alex este cunoscut pentru abilitatea sa de a extrage cantități neașteptate de emoție din interviuri și de a ajunge la esența celor mai profunde povești ale subiecților săi.
Acest lucru se vede în documentarele sale biografice cu Poeți Laureați ai Congresului SUA, precum Louise Glück, John Ashbury, W.S. Merwin, Anthony Hecht și Kay Ryan. Actor membru SAG, Alex poate fi văzut pe scenă de mai multe ori pe an, în lecturi de Shakespeare la Shakespeare Center of Los Angeles.
În plan personal, Alex Rotaru este căsătorit din 2006 cu modelul de origine română Gabriela Oltean, cu care are și un copil, pe Max. Gabriela Oltean a lucrat, printre altele, cu Karl Largerfeld pentru Chanel și a apărut pe copertele celor mai mari reviste de modă din lume, precum Vogue.
Pe lângă activitatea de model, Gabriel Oltean este și designer de interior, dar și fotograf, iar înainte a fost căsătorită cu actorul Paul Johansson, de care a divorțat în 2005.
Alex Rotaru, alături de soția sa, Gabriela și de fiul lor, Max, locuiesc în Beverly Hills, Los Angeles, într-o casă în care au stat la un moment dat, pe rând, Bette Davis, dar și Elizabeth Taylor.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook