Simona Ionescu / Redactor Șef

Mircea Badea, amintire dureroasă de la cutremurul care a devastat România în anul 1977. A rămas marcat pentru toată viața

Mircea Badea, amintire dureroasă de la cutremurul care a devastat România în anul 1977. A rămas marcat pentru toată viața
După nenorocirea care s-a produs în Turcia, românii și-au amintit de cutremurul din 1977, când țara noastră a fost devastată.

Printre cei care nu vor uita niciodată ce s-a întâmplat atunci se află și Mircea Badea, care a vorbit despre gestul greu de explicat în cuvinte al bunicii sale.

Prezentatorul a afirmat că atunci când s-a produs seismul cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter în România, el avea doar trei anișori. El se află astăzi în viață pentru că bunica l-a protejat cu propriul său trup, iar cărămizile au căzut peste corpul femeii.

„Sunt mai sensibil la acest subiect și nu fac față foarte bine la aceste tragedii”

„Eu mai sunt în viață pentru că bunica mea, Dumnezeu să o odihnească, s-a pus peste patul în care eram și au căzut cărămizile peste bunica. Eu încerc să nu prea privesc imaginile de la cutremurul din Turcia. Sunt absolut sinistre. Sunt mai sensibil la acest subiect și nu fac față foarte bine la aceste tragedii. Sigur că s-ar putea întâmpla și la noi, așa cum s-a întâmplat și în 1977”, a spus Mircea Badea la Antena 3 CNN.

Ce vedete au trecut în lumea drepților la cutremurul din 1977

Seismul din 4 martie 1977 a durat doar 55 de secunde, dar a reușit să pună la pământ doar în București 32 de blocuri și clădiri importante, iar alte 130 au fost avariate, printre care celebrele Scala, Casata și Nestor. Și-au găsit sfârșitul personalități celebre ca Toma Caragiu, Alexandru Bocăneț, Doina Badea împreună cu soțul și cei doi copii.

Dar și poeta Veronica Porumbacu, criticul Mihai Petroveanu, poetul A.E. Baconski și soția sa. Tot atunci și-au pierdut viața criticul literar Mihai Gafița, actrița Eliza Petrăchescu. În ceea ce-l privește pe cascadorul Tudor Stavru, acesta și-a pierdut viața în timp ce căuta supraviețuitori.

Mama Oanei Zăvoranu și-a pierdut aproape toată familia

La cutremurul din 1977, Oana Zăvoranu avea doar patru ani. Ea a scăpat, însă surorile gemene, Camelia și Adriana, au murit. Fetițele aveau nouă ani și jumătate. Tot atunci au trecut la Domnul și părinții adoptivi ai Marioarei Zăvoranu, familia Radu, precum și unchiul și mătușa ei. Primele cifre ale dezastrului anunțate pe 5 martie 1977 anunțau 508 morți și 2600 de răniți.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre