Ați simțit cutremurul de vineri? Seismele mici anunță Marele Cutremur? Ce spune profesorul Mărmureanu că ne așteaptă

Ați simțit cutremurul de vineri? Seismele mici anunță Marele Cutremur? Ce spune profesorul Mărmureanu că ne așteaptă
Ultimul cutremur produs în România a avut loc vineri, pe 11 februarie, la ora 12.01. Ieri și azi, pe 12 și pe 13 s-au înregistrat seisme mici în vecinătatea noastră, cu magnitudini între 2 și 3,9, în Bulgaria, Serbia și Croația. Când să ne așteptăm la un mare cutremur?

Cutremurul de vineri, s-a produs în zona seismică Vrancea, lângă Buzău și a avut tot o magnitudine mică – 3 grade, după cum a informat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

De la începutul anului au avut loc în țara noastră peste 17 seiseme. Cel mai puternic a fost cel din 16 ianuarie. Potrivit datelor postate de INCDFP, „în ziua de 16 ianuarie 2022, la ora 15:43:15 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, un cutremur mediu cu magnitudinea 4.4, la adâncimea de 137 km”.

Toată lumea se întreabă ce ne așteaptă în viitor, când va veni marele cutremur.

Anul în care se va produce Marele Cutremur e încă departe

Ca de obicei, cel căruia i s-a cerut părerea la ce ne așteaptă a  fost prof. dr. ing. Gheorghe Mărmureanu, personalitate marcantă în tabloul cercetării românești din domeniul seismologiei. În ultima sa intervenție, de la sfârșitul lui ianuarie, a comentat cutremurele produse de la începutul anului, care ne-a îngrijorat pentru că s-au produs cu o frecvență foarte deasă.

De asemenea, Gheorghe Mărmureanu a realizat predicții despre un seism cu magnitudinea peste 7 grade, cu efecte puternice care ar putea lovi România în viitorul apropiat.

Fostul director al INFP a precizat că, în următoarea perioadă, se vor înregistra mai multe mișcări tectonice în zona Vrancea, dar de magnitudini mici.

Întrebat atunci când se va produce marele cutremur, Gheorghe Mărmureanu a spus cu multă hotărâre:

„Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice. Însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală. Eu am mai spus că viitorul mare cutremur este în jur de 2040, adică un cutremur cu magnitudinea de peste 7 şi ceva. Din punctul meu de vedere nu se pune problema unui cutremur catastrofal până la această dată”.

Lucrurile sunt foarte relative cu privire la consecințe

Totodată, profesorul Gheorghe Mărmureanu a explicat că totul poate fi relativ când se vorbește despre victime și pagube în cazul unui seism mare.

„Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative”, a punctat profesorul Mărmureanu.

Recomandarile noastre