Apropiații liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi au declarat că, cu puțin timp înainte de moartea acestuia, se purtau discuții pentru a-l schimba cu un rus încarcerat în Germania.
Navalnîi ar fi putut să trăiască
„Alexei Navalny ar fi putut sta aici, astăzi. Nu este o figură de stil”, a declarat Maria Pevchikh, o apropiată care trăiește în afara Rusiei, într-o declarație video postată pe rețelele de socializare. Ea a spus că a primit confirmarea că discuțiile se aflau în „stadiul final” pe 15 februarie, cu o zi înainte ca Navalny să fie anunțat mort. Afirmațiile ei, care au fost reiterate pe rețelele de socializare de alți colaboratori ai lui Navalny, nu au putut fi confirmate în mod independent și nu a oferit nicio dovadă care să le susțină.
Schimb de condamnați
Potrivit lui Pevchikh, Navalny și doi cetățeni americani deținuți în Rusia ar fi trebuit să fie schimbați cu Vadim Krasikov. Acesta ispășea o condamnare pe viață în Germania pentru uciderea în 2019, la Berlin, a lui Zelimkhan „Tornike” Khangoshvili, un cetățean georgian de origine cecenă în vârstă de 40 de ani. Judecătorii germani au declarat că acest Krasikov a acționat la ordinul autorităților ruse, care i-au dat o identitate falsă, un pașaport și resurse pentru a comite crima.
Ea nu a identificat cetățenii americani care ar fi făcut parte din înțelegere. În Rusia sunt mai mulți în custodie publică, inclusiv reporterul de la Wall Street Journal Evan Gershkovich, arestat pentru spionaj, și Paul Whelan, un director de securitate corporatistă din Michigan, condamnat pentru spionaj și care execută o lungă pedeapsă cu închisoarea. Aceștia și guvernul SUA contestă acuzațiile care li se aduc.
Un bărbat încarcerat într-o „țară aliată a SUA” pentru „lichidarea unui bandit”
Oficialii germani au refuzat să comenteze atunci când au fost întrebați dacă a existat vreun efort din partea Rusiei pentru a asigura un schimb al lui Krasikov. Comentatorul american Tucker Carlson l-a întrebat la începutul acestei luni pe Vladimir Putin despre perspectivele unui schimb cu Gherșkovici. Kremlinul este deschis la negocieri, a spus Putin. El a indicat un bărbat încarcerat într-o „țară aliată a SUA” pentru „lichidarea unui bandit” care ar fi ucis soldați ruși în timpul luptelor separatiste din Cecenia.
Putin nu a menționat un nume, dar a părut să se refere la Krasikov. Pevchikh a susținut în videoclipul său, fără a oferi dovezi, că Putin „nu ar fi tolerat” eliberarea lui Navalny și a decis să „scape de moneda de schimb”. Întrebată la o conferință de presă obișnuită la Berlin despre afirmația echipei lui Navalny, purtătoarea de cuvânt a guvernului german, Christiane Hoffmann, a declarat că nu poate comenta.
Rușii au vrut o înmormântare secretă
Familia sa a petrecut o săptămână luptându-se cu autoritățile, care ar fi insistat pentru o înmormântare secretă, înainte ca trupul său să le fie returnat. Rușii au publicat videoclipuri în care cereau autorităților să elibereze cadavrul. Națiunile occidentale au lovit Rusia cu mai multe sancțiuni ca răspuns la moartea lui Navalny, precum și pentru invazia Ucrainei, care a împlinit sâmbătă a doua aniversare.
Purtătoarea de cuvânt a lui Navalny, Kira Yarmysh, a declarat luni (ora locală) că se caută un loc pentru o slujbă de comemorare în cursul acestei săptămâni. Unul dintre susținătorul lui Navalnâi a oferit o recompensă de 50.000 de euro oricărei persoane care oferă informații reale despre moartea dușmanului lui Putin, inclusiv despre cei care l-au ucis.
Navalnîi avea de ispășit o pedeapsă de 19 ani
Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, cel mai cunoscut politician de opoziție din Rusia, a murit la 16 februarie într-o colonie penală din Arctica, în timp ce își ispășea o pedeapsă de 19 ani pentru acuzații de extremism pe care le-a respins ca fiind motivate politic.
Navalny era încarcerat din ianuarie 2021, când s-a întors la Moscova din proprie inițiativă după ce s-a recuperat în Germania în urma otrăvirii cu agent neurotoxic pe care a acuzat Kremlinul. Ulterior, el a fost condamnat la trei pedepse cu închisoarea pentru acuzații pe care le-a respins ca fiind motivate politic.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook