Simona Ionescu / Redactor Șef

Moment istoric. Parlamentarii conservatori pregătesc legea pentru retragerea titlul oficial al ducilor de Sussex

Moment istoric. Parlamentarii conservatori pregătesc legea pentru retragerea titlul oficial al ducilor de Sussex
Declarațiile pe care prințul Harry le face în ultima perioadă se vor întoarce împotriva lui. Se dorește a fi deposetat de titlul  regal cât mai repede cu putință.

Atacurile lansate de prințul Harry monarhiei în cartea sa de memorii, interviuri și în serialul Netflix i-au deranjat foarte mult pe britanici, iar parlamentarii conservatori vor să facă un prim pas pentru a-l pune pe fiul regelui Charles la punct.

Noile sondaje arată că popularitatea ducelui de Sussex în Marea Britanie este în scădere, inclusiv în rândul tinerilor. În primă instanță, parlamentarii conservatori au avertizat că prințul, care a renunțat la îndatoririle regale și s-a mutat în California împreună cu soția sa Meghan, ar trebui să renunțe la titlurile sale oficiale din Sussex sau să fie deposedat de acestea.

“America se va sătura, noi ne-am săturat. California se va sătura de el în curând”

Deputatul conservator Bob Seely a declarat pentru MailOnline că plănuiește un proiect de lege care să permită retrogradarea statutului regal al lui Harry și Meghan. De fapt, o modificare a Legii privind privarea de titluri din 1917, folosită ultima dată pentru a lipsi familia regală germană de titlurile britanice în timpul Primului Război Mondial.

Seely a declarat că amendamentul său ar da Consiliului Privat, format din 741 de parlamentari de rang înalt, puterea de a le lua titlurile familiei Sussex.

“America se va sătura, noi ne-am săturat. California se va sătura de el în curând”, a mărturisit politicianul. Același Selly a afirmat luna trecută că aceste critici ale lui Harry la adresa Familiei Regale sunt echivalente cu “distrugerea” Constituției britanice și că acesta ar trebui “să renunțe voluntar la titlurile sale”.

Și deputatul conservator Scott Benton a luat atitudine

La rândul său, deputatul conservator Scott Benton a adăugat că declarațiile lui Harry la emisiunea The Late Show a anti-monarhistului Stephen Colbert, unde a spus că America e casa lui, plus alte interviuri televizate, inclusiv cu Tom Bradby de la ITV, au stârnit furia alegătorilor săi din Blackpool South.

“Mulți dintre alegătorii mei sunt susținători ai monarhiei și bănuiesc că se vor simți dezamăgiți de prințul Harry și de comentariile sale.

“A dat impresia că este răsfățat și meschin”

Atât de mult, încât o parte dintre ei mi-au scris cerând ca acesta să fie deposedat de titlurile sale. Comentariile sale s-au reflectat negativ asupra instituției și, în virtutea acestui fapt, au dăunat reputației acestei țări în întreaga lume. Monarhia este unul dintre lucrurile care fac țara noastră atât de specială și, spălându-și rufele murdare în public, nu numai că a dat impresia că este răsfățat și meschin, dar a dezamăgit instituția pe care atât de mulți dintre noi o prețuiesc atât de mult”, a spus pentru MailOnline.

“Este timpul să luăm titlul înapoi de la cineva atât de lipsit de orice respect”

Parlamentarul laburist Rachael Maskell are, de asemenea, un proiect de lege privat care îi conferă monarhului puterea de a retrage titluri. Tim Loughton, un conservator de rang înalt, a declarat că îi este “rușine că acest cuplu profund jenant poartă titlul marelui nostru ținut” și că “este timpul să luăm titlul înapoi de la cineva atât de lipsit de orice respect”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre