Simona Ionescu / Redactor Șef

Monarhia Britanică, primul semn al destrămării. O primă țară a luat decizia radicală

Monarhia Britanică, primul semn al destrămării. O primă țară a luat decizia radicală
O primă țară din Commonwealth face referendum după moartea Reginei Elisabeta a II. Statul Antigua şi Barbuda vrea să iasă de sub tutela monarhiei britanice.

Premierul statului insular Antigua şi Barbuda, Gaston Browne, a declarat că, în urma decesului Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, va organiza un referendum pentru ca ţara să renunţe la monarhie şi să devină republică în termen de trei ani, transmite duminică dpa, potrivit Agerpres.

Statul din Caraibe Antigua este unul din cele 14 naţiuni unde monarhul britanic este şef al statului, acesta făcând parte din Commonwealth. Decizia de a ieși de sub monarhie urmează semnării, de către premierul Browne, duminică, a unui document prin care confirmă și recunoaște statutul Regelui Charles al III-lea ca suveran.  Imediat după ce a semnat documentul, arată sursa citată, premierul a declarat că va insista pentru organizarea unui referendum în vederea renunţării la monarhie.

Premierul din Antigua a mai vorbit despre acest referendum în trecut

Nu e prima dată când Browne abordează subiectul. El a mai făcut referire la un astfel de demers la începutul acestui an, în timpul unei vizite a conţilor de Wessex. În aprilie, Browne le-a cerut contelui şi contesei de Wessex să-şi folosească „influenţa diplomatică” pentru a realiza „justiţia reparatorie” subliniind dorinţa ţării sale de „a deveni într-o zi republică”. Contele de Wessex a glumit pe seama solicitării și a trasnmis că „nu a luat notițe”. El a fost calificat drept arogant.

„Acesta nu este un act de ostilitate sau rezultatul unor diferende între Antigua şi Barbuda şi monarhie, ci pasul final menit să încheie cercul independenţei, pentru a ne asigura că suntem o naţiune cu adevărat suverană”, a explicat sâmbătă premierul la postul ITV.

El a continuat: „Aş spune că probabil în următorii trei ani”, referindu-se la perioada în care țara sa ar putea ieși de sub tutela britanică. De asemena, premierul Browne a mai declarat la ITV că ţara sa va rămâne un membru angajat al Commonwealth-ului, chiar dacă,  în urma referendumului, va renunţa la monarhie.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre