Gabriel Fereșteanu și Sebastian Dobrincu au stat la povești cu Monica Anisie, fostul ministru al Educației. Aceasta a făcut o serie de dezvăluiri în ceea ce privește sistemul educațional din România. Monica Anisie este primul politician român care a intrat în dezbatere publică pe aplicația momentului, Clubhouse.
Printre altele, Monica Anisie a criticat mentalitatea românilor și a spus că acesta este unul dintre lucrurile care trebuie schimbate cu prioritate. Printre altele, fostul ministru a tranșat și situația cu Selly. Reamintim că Monica Anisie confirmase o întâlnire în cadrul unei emisiuni TV cu Selly, dar ulterior s-a răzgândit și a anulat. A ieșit un adevărat scandal, iar replica dată de Selly „nu vă e rușine doamna Anisie” a ținut burtierele pe televizoare, dar și titlurile de ziar multă vreme.
Monica Anisie, despre episodul cu Selly. Avea întâlnire cu Consiliul elevilor
Fostul ministru a explicat clar motivele pentru care nu a ajuns la întâlnire, dar a și condamnat atitudinea vloggerului. „A fost un moment care nu cred că a făcut cinste domnului Andrei Șelaru. Mă bucur că am ocazia să lămuresc. Nu am să comentez comportamentul lui în spatiu public pentru că faptele vorbesc de la sine. Când eram la minister el a trimis o singură invitație pentru o emisiune publică. Am decis să o anulez pentru că aveam o altă întâlnire importantă cu Consiliul elevilor. Nu am considerat nici atunci și nici acum că trebuia să dau o explicație…..
Schimbările nu se fac la televizor. Eu mi-am asumat că voi mișca sistemul și am făcut atât cât s-a putut în aceasta situație. Am realizat foarte multe și cred că lucrurile au mers pe un făgaș bun. Nu au mai existat alte invitații din partea domnului Șelaru de atunci”, a spus Anisie.
Cât de realiste sunt propunerile inițiate de Selly
De asemenea, Monica Anisie a clarificat că, de fapt, multe dintre propunerile vloggerului nu erau o noutate. Ba mai mult, se lucra deja la acestea. „Cred că parte din principiile pe care domnul Șelaru le-a enumerat pot fi o bază de la care să se construiască anumite reforme. Tot ceea ce s-a spus în spațiul public în acea perioadă este bine cunoscut în cadrul ministerului.
Ce spunea domnul Șelaru mi-era cunoscut pentru că și reprezentanții Consiliului elevilor au precizat în multe întâlniri ce spunea Andrei Șelaru. Parte din ce s-a precizat s-a implementat, de exemplu digitalizarea educației. Am implementat Smart Edu și unele măsuri extrem de rapide, din momentul în care s-a decis suspendarea cursurilor în pandemie”, a continuat senatoarea.
Ce trebuie schimbat în România. Mentalitatea, o problemă
În viziunea fostului ministru, cele mai importante măsuri care trebuie adoptate pentru ca sistemul de învățământ să evolueze sunt digitalizarea, „bazarea pe competențe și programe naționale pentru prevenirea și combaterea abandonului școlar”. „Greul acestei pandemii l-au dus și elevul, dar și profesorul”, a transmis aceasta.
Anisie a criticat mentalitatea românilor, care în viziunea ei trebuie schimbată. În timpul mandatului ei, România a adoptat legea bullying-ului, însă senatoarea e de părere că mai trebuie lucrat mult până ca lucrurile să intre pe un făgaș normal. „Mentalitate, să facem lucrurile să fie mai bune. Nu procesul legislativ bullying a fost cel mai greu, ci schimbarea de mentalitate. Cu acest lucru m-am luptat. E important să vorbim despre lucrurile care nu merg bine. Să spunem adevărul, să recunoaștem ce se întâmplă și să găsim soluții. Trebuie să recunoaștem efectele”, a continuat Anisie.
„Cheia succesului este reprezentată de către profesor”
În ceea ce privește interesul elevului față de școală, fosta șefă de la Educație consideră că responsabilitatea o are profesorul, care trebuie să-și facă treaba. „Cheia succesului este reprezentată de către profesor. Trebuie să fie bine pregătiți și pedagogic și științific și să realizeze climatul necesar. Degeaba de la minister se dă un ordin dacă cel care trebuie să-l implementeze nu-și face treaba, dacă profesorul care pune în practică nu este pregătit să facă lecția atractivă și elevul să învețe cu drag ce este predat.”
„Aș fi lăsat unitățile de învățământ să funcționeze. România nu a fost pregătită”
Monica Anisie a încheiat prin a dezvălui că România nu a fost pregătită pentru desfășurarea orelor în regim online. Mai mult decât atât, s-au luat bani din fondul de rezervă al statului pentru a achiziționa faimoasele tablete pentru elevi. „România nu a fost pregătită pentru a se desfășura activitatea din sistemul acesta online. Din toate punctele de vedere vorbim. Nu am avut nici echipamente electronice. Aș vrea să punctez un lucru. Pentru prima dată în istorie au fost alocați bani din fondul de rezervă de stat pentru achiziția de tablete. Nu am fost pregătiți! Totul a fost pe nepregătite. Profesorii au încercat să se adapteze”.
Anisia a recunoscut că dacă ar fi avut informațiile de acum, ar fi militat pentru funcționarea unităților de învățământ preșcolar și primar. „Dacă aș fi avut informațiile de acum aș fi lăsat unitățile de învățământ preșcolar și primar să funcționeze. Aș fi încercat să-i conving pe membrii comitetului situațiilor de urgență să ia această decizie”, a încheiat fostul ministru.
Foto: Facebook
Bobby Brown lansează acuzații. Cine e de vină pentru moartea lui Whitney Houston și a fiicei sale
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook