Simona Ionescu / Redactor Șef

Mormântul lui Mihai Șora, fotografiat în pragul iernii. Mesajul soției e sfâșietor

Mormântul lui Mihai Șora, fotografiat în pragul iernii. Mesajul soției e sfâșietor
Considerat  unul dintre cei mai mari filosofi ai României, Mihai Șora a trecut la cele veșnice în urmă cu 10 luni. Nu puțini sunt aceia care și azi îi vizitează mormântul, pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Celebrul filosof a fost înmormântat în cimitirul Bellu, pe Aleea Scriitorilor, cu onoruri militare, având alături sute de oameni, personalități ale lumii artistice și culturale, politicieni și admiratori. Avea 106 ani când a părăsit această lume, iar azi, pe mormântul lui, sunt ascunse semne ale durerii. Chiar dacă nu mai e printre noi deja de 10 luni, memoria sa e vie. Mihai Șora a lăsat în urmă o mare avere culturală de netăgăduit.

După cum îi arată mormântul, nu puțini sunt aceia care vin să îi aducă un omagiu. Cel mai des vine la cimitir văduva sa, Luiza Palanciuc-Șora. Așa cum a ieșit la iveală după decesul marelui filosof, ea se ocupa de contul de Facebook al lui Mihai Șora.

Văduva lui Mihai Șora i-a lăsat mormântul acoperit cu frunze, ca să protejeze ghioceii (Sursa foto: Facebook)

Văduva  lui Șora i-a păstrat activ contul de Facebook al acestuia, iar acum tocmai a postat o fotografie cu locul de veci al fostului ei soț. Mormântul îngrijit este complet acoperit cu frunze căzute, toamna aceasta, din copacii dimprejur. Luiza Palanciuc-Șora a dezvăluit motivul pentru care nu a măturat frunzele. Acestea ascund semne ale durerii.

„Am vrut să strâng frunzele, apoi m-am gândit că sunt covor hrănitor pentru ghioceii de la primăvară și pentru cei doi Picea care, iată, au trăit prima lor ninsoare…, dragii de ei”, a fost mesajul postat. Trebuie spus că, mai nou, „vestitorii primăverii”, ghioceii, au fost asimilați ca simbol al durerii.

Soția lui Mihai Șora era mai tânără decât acesta cu peste jumătate de veac

Mai tânără cu peste 50 de ani comparativ cu soțul ei, Luiza Palanciuc-Șora i-a fost alături filosofului, din 2014. Erau inseparabili. Tânăra soție, poetă, eseistă și traducătoare, împărtășea aceleași pasiuni ca și partenerul ei și i-a fost alături în ultimii ani de viață. De altfel, Mihai Șora scria deseori pe Facebook cuvinte frumoase la adresa jumătății sale pe care a avut șansa să o întâlnească la bătrânețe. În ziua în care a rămas văduvă, ea și-a luat rămas bun printr-un mesaj cu adevărat emoționant, în care a explicat cât de profundă era legătura lor.

„Iubitule, ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Și niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii.

Tu m-ai scos de pe șinele destinului meu și m-ai legat ireversibil și armonios de al tău, cu o grație de care numai tu erai capabil și pe care nu mulți pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima. (…)E frig fără tine, iubitule”, a scris soția lui Mihai Șora când acesta s-a stins din viață. Luiza Palanciuc și Mihai Șora au avut o căsnicie care a durat 9 ani.

Mihai Șora și-a pierdut fiul cu un an înainte să moară

Celebrul filosof și scriitor Mihai Șora a mai fost căsătorit. Cu prima soție, Mariana Șora, a avut trei copii: Sanda (Alexandra), Andrei și Tom. Căsătoria lor a început în anul 1939 și a durat până în 2011, când femeia a încetat din viață.

În perioada 1938 – 1945, cei doi au trăit în Franța, țară unde s-au născut și primii lor doi copii, Sanda și Andrei. Fiica lui Mihai Șora a devenit filosof, fratele ei, Andrei, a lucrat în televiziune, iar Tom, a ales domeniul muzical. Cu un an înainte de propria moarte, Mihai Șora a trăit drama pierderii fiului cel mare, Andrei, care a decedat în 2022. Cei doi copii ai filosofului trăiesc în prezent în Germania, la Munchen.

La înmormântarea lui Mihai Șora a venit fiul cel mic, care a avut o intervenție foarte dură la adresa tinerei soții a tatălui său. Tom Șora a ținut un discurs virulent chiar în biserică, acuzând-o pe Luiza Palanciuc că i-a ascuns multe lucruri și a împiedicat relația tatălui cu copiii lui.

Sursa foto: Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre