Simona Ionescu / Redactor Șef

NASA va crea un sistem de referință al timpului pe Lună. Termenul limită este 2026

NASA va crea un sistem de referință al timpului pe Lună. Termenul limită este 2026
Agenția spațială NASA are sarcina de a stabili timpul lunar coordonat, în parte pentru a ajuta misiunile care necesită o precizie extremă.

Casa Albă vrea ca NASA să afle cum să dea ora pe Lună. Într-o notă trimisă marți de șeful Biroului de politică științifică și tehnologică al SUA, s-a cerut agenției spațiale să colaboreze cu alte agenții americane și internaționale pentru a stabili un sistem de referință al timpului centrat pe Lună.

Va fi de ajutor navelor spațiale și sateliților lunari care au nevoie de multă precizie pentru misiuni

NASA are termen până la sfârșitul anului 2026 pentru a stabili ceea ce se numește Coordinated Lunar Time (LTC). Nu este vorba chiar de un fus orar ca cele de pe Pământ, ci de un întreg cadru de referință pentru Lună. Pentru că pe acest satelit există mai puțină gravitație, timpul acolo se mișcă puțin mai repede, e vorba de 58,7 microsecunde în fiecare zi, comparativ cu cel de pe Pământ.

Printre altele, LTC ar oferi un punct de referință pentru măsurarea timpului pentru navele spațiale și sateliții lunari care au nevoie de o precizie extremă pentru misiunile lor.

NASA vrea să trimită misiuni de astronauți pe suprafața lunară începând cu septembrie 2026 prin programul Artemis

„Un ceas atomic de pe Lună va ticăi la o rată diferită față de un ceas de pe Pământ. Este logic ca atunci când te duci pe un alt corp, cum ar fi Luna sau Marte, fiecare să aibă propria sa bătaie de inimă”, a declarat Kevin Coggins, cel mai înalt oficial al NASA în domeniul comunicațiilor și navigației.

NASA are în plan să trimită misiuni de astronauți pe suprafața lunară începând cu septembrie 2026 prin programul Artemis. Care va stabili, de asemenea, în cele din urmă, o bază lunară științifică care ar putea ajuta la pregătirea viitoarelor misiuni pe Marte. Zeci de companii, nave spațiale și țări sunt implicate în acest efort.

Discrepanțele de timp ar putea duce, de asemenea, la erori în cartografierea și localizarea pozițiilor pe Lună sau pe orbită

Vom avea ceas pe Lună. Sursă foto: Guardian

Fără un standard de timp lunar unificat, a declarat un oficial OSTP pentru Reuters, ar fi dificil să se asigure că transferurile de date între navele spațiale sunt sigure și că comunicațiile dintre Pământ, sateliții lunari, bazele și astronauții sunt sincronizate. Discrepanțele de timp ar putea duce, de asemenea, la erori în cartografierea și localizarea pozițiilor pe Lună sau pe orbită, a mai spus oficialul.

„Imaginați-vă dacă lumea nu și-ar sincroniza ceasurile la aceeași oră, cât de perturbator ar putea fi acest lucru și cât de provocator ar deveni lucrurile de zi cu zi”, a mai spus oficialul.

Cum funcționează ceasurile pe Pământ

Ceasurile și fusurile orare de pe Pământ funcționează pe baza Timpului Universal Coordonat (UTC), care este recunoscut la nivel internațional. Acesta se bazează pe o vastă rețea globală de ceasuri atomice plasate în diferite locații din întreaga lume. Acestea măsoară schimbările în starea atomilor și generează o medie care, în cele din urmă, alcătuiește o oră precisă.

Pe Lună nu va exista ora de vară

Conform memorandumului, definirea modului de implementare a LTC va necesita acorduri internaționale, prin intermediul „organismelor de standardizare existente” și între cele 36 de națiuni care au semnat un pact numit acordurile Artemis. China și Rusia, cei doi principali rivali ai SUA în spațiu, nu au semnat acordurile Artemis.

UTC ar putea influența modul în care este implementat LTC, a declarat oficialul. Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor din cadrul ONU definește UTC ca fiind un standard internațional. Stația Spațială Internațională, aflându-se pe orbita joasă a Pământului, va continua să folosească timpul universal coordonat. Spre deosebire de Pământ, pe Lună nu va exista ora de vară, a precizat Coggins.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre