Simona Ionescu / Redactor Șef

Nelson Piquet, triplu campion mondial, certat de șefii Formulei 1 după o insultă rasială șocantă, îndreptată împotriva lui Lewis Hamilton

Nelson Piquet, triplu campion mondial, certat de șefii Formulei 1 după o insultă rasială șocantă, îndreptată împotriva lui Lewis Hamilton
Piquet, a cărui fiică este într-o relație cu Max Verstappen – pilot la Red Bull, a batjocorit condusul lui Hamilton de la Silverstone, deoarece a atins mașina olandezului (Max V.) într-un prim tur exploziv.

Max Verstappen a ricoșat instantaneu în bariere și a fost dus la spital pentru consult, în timp ce Hamilton a câștigat cursa de la el de acasă, pentru a opta oară.

Piquet susține că Hamilton a fost de vină și s-a referit la el cu termenul ofensiv, care a fost inițial ratat de presa locală braziliană, la sfârșitul lunii iunie, când a avut loc cursa.

Stafful F1 a răspuns acum într-o declarație în sprijinul lui Lewis Hamilton, spunând că „Limbajul discriminatoriu sau rasist este inacceptabil sub orice formă și nu își are locul în societate.”

„Lewis este un ambasador incredibil al sportului nostru și merită respectat. Eforturile sale neobosite de a crește diversitatea și incluziunea sunt o lecție pentru mulți și sunt luate foarte în serios de F1.”

Cei de la Mercedes i-au atras și ei atenția lui Piquet – care a câștigat campionatul mondial cu Brabham în 1981 și 1983 și din nou cu Williams în 1987.

O declarație a companiei Mercedes puncta: „Condamnăm în cei mai fermi termeni orice utilizare a unui limbaj rasist sau discriminatoriu exprimat în orice mod.”

„Lewis a condus eforturile sportului nostru de a combate rasismul și este un adevărat campion al diversității atât pe pistă cât și în afara acesteia.”

„Împreună, împărtășim aceeași viziune pentru diversitate și incluziune în motorsport, iar acest incident subliniază importanța fundamentală de a continua să luptăm pentru un viitor mai luminos”, a publicat The Sun.

Deși F1 a răspuns rapid, nu există încă nicio indicație în legătură cu ce acțiuni pozitive vor fi luate.

S-a cerut interzicerea lui Nelson Piquet la evenimentele sportive

Fanii revoltați i-au îndemnat pe cei de la Formula 1 să-i interzică lui Piquet participarea la orice evenimente viitoare, provocând sportul auto să își susțină motto-ul: „We Race As One”.

La începutul acestei luni, Hamilton a fost numit cetățean de onoare al Braziliei după ce un proiect de lege a fost adoptat în parlamentul brazilian.

Pilotul, în vârstă de 37 de ani, care a recunoscut pe scară largă că starul brazilian de F1 Ayrton Senna a fost idolul său, a fost ovaționat de public.

În schimb, trecutul lui Piquet a ieșit iar la iveală. În 2010, fostul pilot de Formula 1, Nelson Piquet a fost implicat într-un scandal de spălare de bani în Brazilia. Sportivul si fiul sau, Nelson Piquet Jr., au fost anchetati de catre Poliția federală, într-o mega-operațiune numita „Podiumul”, pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre