Pe 3 mai, un băiat de 13 ani a împuşcat mortal opt elevi şi un agent de pază în şcoala elementară la care învăţa din centrul Belgradului. A rănit încă 15 persoane, inclusiv o profesoară și o parte dintre victime încă se mai luptă pentru viața lor, în spitale. Una din victimele ucise este fata unui fost jucător de volei din Serbia, antrenor acum în România, la SCM Zalău.

Masacrul s-a întâmplat după sfârșitul primei ore de școală, iar motivul pentru care elevul criminal a făcut acest gest nu este cunoscut nici acum. Anchetatorii au descoperit însă că elevul plănuia acest atac de mai bine de o lună – avea schițe desenate despre așezarea claselor pe etajele școlii primare, dar și intrările, ieșirile și o listă neagră a celor pe care voia să-i ucidă.

Mai rău, istoricul de căutare de pe computerul băiatului arată că a studiat legislația și a acționat pe 3 mai știind că dacă va face actul criminal înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, nu va răspunde penal.

Mama lui nu-l poate ierta

După ce a tras fără milă în colegi, Kosta K. a sunat la poliție și s-a predat. Nu a dat dovadă de remușcări, ba chiar i-a întrebat pe polițiști dacă a devenit celebru. Elevul a fost închis într-un centru de psihiatrie, tatăl lui a fost arestat, iar mama elevului a ales să rupă orice legătură cu copilul. În școală, la momentul atacului, se afla și sora lui mai mică, dar pe un alt etaj.

Mama elevului criminal se alătură, din punct de vedere moral, sârbilor care scandează în stradă că masacrul e de neiertat. Anchetatorii susțin că femeia nu s-a dus nici măcar o dată să-și viziteze fiul închis în centrul medical, ba chiar dorește să părăsescă urgent Serbia, definitiv. Părinții elevului criminal, el medic radiolog, ea biolog, sunt divorțați de mai mult timp.

Sute de mii de sârbi au ieșit în stradă pentru a dărâma guvernul

Protestatarii cer revocarea licenţelor posturilor de televiziune care difuzează emisiuni violente, precum şi interzicerea jurnalelor pro-guvernamentale care agită situaţia. Mai cer și dezarmarea populației, dar și demisia ministrului sârb de Interne şi a şefului Serviciilor de Informaţii. Sârbii din stradă au solicitat parlamentului să se întrunească într-o sesiune extraordinară pentru a discuta despre reacţia autorităţilor la atacurile armate.