Simona Ionescu / Redactor Șef

Nimeni nu are voie să o deschisă. Cea mai veche sticlă cu vin din lume are 1700 de ani

Nimeni nu are voie să o deschisă. Cea mai veche sticlă cu vin din lume are 1700 de ani
Provine dintr-un sarcofag roman din piatră de la jumătatea secolului al IV-lea. Este cea mai veche sticlă cu vin din lume și nimeni nu are voie să se atingă de ea.

A fost descoperită într-o podgorie de lângă Speyer, Germania, în anul 1867. Toți se întreabă ce gust poate avea vinul din interiorul acesteia, dar sticla va rămâne intactă.

Nimeni nu are voie să o deschisă. Cea mai veche sticlă cu vin din lume are 1700 de ani

A fost scoată la lumină într-un mormânt ce aparține unui vechi nobil roman în anul 1867. Specialiștii spun că cea considerată cea mai veche sticlă cu vin din lume provine din anii 325 şi 359 d.Hr. Sticla cântărește 1,5 litri și se află în camera Tower, la Muzeul de Istorie din Speyer. Care este proveniența vinului vechi de 1700 de ani?

Vinul a fost diluat cu un mix de plante

Părerile oamenilor de știință sunt împărțite. Unii sunt de părere că faimoasa licoare ar fi fost diluată cu un mix de plante. Analizele au scos la iveală faptul că o parte din acest lichid este vin pur. Se pare că vinul s-a păstrat atât de bine pentru că s-ar fi folosit un amestec gros de ulei de măsline, iar pentru sigilarea recipientului s-a folosit un sigiliu de ceară groasă.

Chiar dacă mulți oameni de știință au vrut să afle ce conține conținutul, începând din anul 2011 aceasta nu a fost deschisă. Motivul? Dacă lichidul interacționează cu mediul înconjurător, s-ar putea deteriora.

Obiect de tezaur în România

Și românii au cea mai veche sticlă cu vin, care datează doar din anul 1956. Câteva sticle prăfuite de Grasă de Cotnari din acest an se află atât în Colecția de la Cotnari cât și în tezaurul Băncii Naționale a României. Acest vin nu se vinde și nu se consumă, pentru că este considerat obiect de tezaur.

Sursă foto: evz.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre