Simona Ionescu / Redactor Șef

Noi vești despre furtuna Ashley care va face ravagii în România. Avertisment major pentru epicentrul vijeliei

Noi vești despre furtuna Ashley care va face ravagii în România. Avertisment major pentru epicentrul vijeliei
După ciclonul Boris, furtuna Ashley se pregătește să facă ravagii în România, începând de duminică. Coduri portocalii au fost deja emise în țări precum Italia și Elveția, care vor fi afectate de furtună. În ceea ce privește România, există un avertisment major pentru zona care va fi în centrul vijeliei.

Începând de duminică, furtuna Ashley ajunge și în țara noastră, după ce va străbate zonele deja afectate de inundații din Ungaria.  Meteorologii au anunțat scăderi de temperatură cu până la 12 grade, adică de la 30 – 33 până la 18 – 25. De asemenea, sunt așteptate ploi puternice și vânt intens. 

Conform unor simulări meteorologice, în jurul orei 18 duminică, furtuna va lovi partea de vest a țării, în zona Timișoara-Arad. Zona Clujului este și ea sub avertisment, precum și centrul țării, unde vor avea loc ploi abundente. 

Punctul maxim al furtunii va fi la București 

Duminică, începând de la orele prânzului, furtuna se va îndrepta spre sud, aducând ploi intense și vânt puternic în regiunile centrale și sudice, în special în județele Olt, Dolj, Argeș și Prahova, precum și în zona Dunării, unde se anticipează o viitură.

Simulările arată că punctul maxim al furtunii va fi duminică seara, în intervalul orar 20:00 – 00:00
Foto: Antena 3

Punctul maxim al furtunii va fi duminică seara, în intervalul orar 20:00 – 00:00. În această perioadă, furtuna Ashley va ajunge și în București, unde prognozele indică ploi torențiale.

Ce spune șefa ANM

„Cel puțin începând de sâmbătă până luni, valorile cantităților de precipitații pot fi mai mari. Monitorizăm zilnic, o facem în fluxul operațional și, cu siguranță, pe parcursul zilei de vineri vom interveni, dacă va fi nevoie, cu o alertă generală.

Zona cea ma afectată ar urma să fie Capitala, spune o simulare meteorologică
Foto: Antena 3

Cantitățile, așa cum arată informațiile la acest moment estimate pentru intervalul de sâmbătă până luni, punctiform 60-80l/m² ne încadrăm la aceste valori în codul portocaliu și cele mai mari valori sunt de așteptat punctiform, în special în partea de vest, sud și centru a țării. Dacă vom constata, în funcție de dinamica fenomenelor, că vom depăși pragul de 80-100l/m², sigur că vom interveni cu avertizările meteorologice de tip nowcasting de cod roșu, așa cum am făcut-o de fiecare dată”, a spus șefa ANM, Elena Mateescu, pentru Antena 3 CNN.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre