Guvernanții au promis că noua lege a salarizării va fi gata la începutul anului viitor, dar acest lucru e greu să se întâmple. Vestea nu e deloc plăcută pentru români.
Potrivit informațiilor oferite de Observator, sindicaliștii susțin că proiectul va fi finalizat probabil în martie 2024, dar e posibil ca noua lege să fie amânată chiar până în 2025. În plus, anul viitor în România vor fi alegeri și, potrivit legii, Guvernul nu poate majora salariile românilor cu șase luni înainte. Mai există o soluție: ca legea să intre în vigoare la 1 ianuarie, dar speranțele sunt slabe.
Ce se va întâmpla cu salariile românilor
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii a declarat că abia după ce va fi terminată partea de dialog social, se va intra în discuțiile tehnice. ”Finalizăm partea de dialog social, după vom întra în discuțiile tehnice, vom continua cu partea de impact și apoi vom trece efectiv în zona de negociere cu Comisia care să permită adaptarea, ajustarea salarizării în funcție de anumiți parametri specifici pentru fiecare unitate administrativ teritorială.
Fiecare dintre unitățile administrativ teritoriale au un specific care depinde de număr de locuitori, serviciile publice pe care le au.
„Ne dorim să venim cu elemente noi”
Sunt localități care vin și cu servicii publice pe partea de sănătate, pe partea culturală. Ne dorim să aducem echitate, o ierarhizare corectă, să venim cu elemente noi, maximum 20% sporuri pe fiecare ordonator de credite, respectiv cu posibilitatea de a veni cu bonusuri pentru angajații performanți”, a spus Simona Bucura Oprescu.
Profesorii, IT-iștii și cercetătorii vor avea venituri mai mari
După ce noua lege va intra în vigoare, cercetătorii, profesorii și IT-iștii vor avea salarii mai mari. „Toți care se află în grilele inferioare sunt nemulțumiți şi acuză inechitate. În funcție de complexitatea și specificul fiecărei familii ocupaționale în parte. Să încercăm să ajungem la încadrări în grile apropiate pentru cei a căror muncă sunt de aceeași complexitate şi importanță”, susține Mircea Burlacu, specialist în salarizare.
„Ceea ce ar trebui să fie, nu știm”
Pe de altă parte, președintele Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr, a explicația la Euronews România că nimeni nu știe ce se va întâmpla. „Promisiunile prim-ministrului au fost că vom analiza și vom fi foarte aproape de ceea ce ar trebui să fie, pentru că ceea ce ar trebui să fie nu știm. Aici e problema.
Nu suntem noi vinovați pentru că nu s-a finalizat legea salarizării la nivelul întregului sistem bugetar. S-a stabilit să ne vedem foarte repede pentru a vedea care ar putea să fie nivelul celor 50 de procente dintre ceea ce va avea să fie. Ne vom prezenta la negocieri și vom analiza care este propunerea Guvernului, pentru că a noastră a fost deja prezentată.
Salariul debutantului din învățământul preuniversitar și al asistentului nostru universitar pleacă de la salariul mediu brut al bugetului anului în curs – 6.789, deci acest lucru este scris acolo în lege, dar problema este că noi nu avem doar debutați în învățământ, avem și profesorii titulari”, a declarat Anton Hadăr.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook