Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat recent o serie de schimbări semnificative în calendarul și procedurile examenelor naționale din 2025, în scopul de a răspunde preocupărilor legate de temperaturile extreme și de a oferi mai multă transparență și predictibilitate pentru elevi, profesori și părinți.
Important pentru elevi, profesori, părinți!
Ministrul Educației, Ligia Deca a făcut un anunț important.
„Propunem ca probele scrise ale examenelor copiilor să se desfășoare mai devreme. Ținem, astfel, cont de evoluția temperaturii în ultimii ani, care a atins niveluri extreme în perioada verii, și de faptul că poate afecta randamentul candidaților.
Ca răspuns la solicitări – atât cele primite la Ministerul Educației, cât și cele exprimate în spațiul public, luăm în calcul vizualizarea lucrărilor scrise la evaluarea națională și bacalaureat 2025, înainte de depunerea contestațiilor.
Propunerea a fost introdusă în proiectele de ordin de ministru privind desfășurarea examenelor, proiecte care au fost lansate în consultare publică de Ministerul Educației.
O altă noutate: stabilim, înainte de începutul școlii, datele simulărilor naționale. Am considerat important ca aceste date să fie publicate înainte de începutul școlii. Venim, astfel, atât în sprijinul inspectoratelor școlare din țară care organizează simulări județene, cât și în sprijinul copiilor și al profesorilor, cu mai multă predictibilitate”, a anunțat Ligia Deca pe contul său de Facebook.
Probele scrise, mai devreme ca niciodată
Una dintre cele mai importante modificări este desfășurarea probelor scrise ale examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională mai devreme decât în anii anteriori. Probele de Bacalaureat 2025 sunt programate să înceapă cu probele de competențe în lunile ianuarie și februarie, iar probele scrise sunt planificate pentru 10 iunie 2025, data cea mai timpurie din istoria recentă a examenului.
Probele de competențe vor avea loc între 27 ianuarie și 5 februarie 2025, inclusiv evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română și maternă, competențele digitale și cele într-o limbă de circulație internațională.
Elevii își vor putea vizualiza lucrările
Pentru prima dată, elevii vor avea oportunitatea de a vizualiza lucrările scrise înainte de a depune contestații. Conform noii propuneri, după afișarea rezultatelor inițiale pe 18 iunie 2025, elevii vor putea vizualiza lucrările în zilele de 19 și 20 iunie. Dacă aleg să depună contestații, rezultatele finale vor fi afișate pe 27 iunie 2025. Această măsură are ca scop să asigure transparența și să permită elevilor să conteste corectitudinea evaluării. O altă noutate importantă este că datele simulărilor naționale vor fi stabilite și publicate înainte de începutul școlii.
Schimbările propuse sunt motivate de necesitatea de a adapta examenul la condițiile climatice extreme observate în ultimele verii, care au avut un impact negativ asupra performanței elevilor. De asemenea, se dorește asigurarea că absolvenții de liceu își pot finaliza procesul de admitere în învățământul superior în timp util, având diploma de bacalaureat disponibilă fără întârziere.
Elevii pot solicita reevaluarea lucrărilor scrise de la clasă
Modificări aduse Statutului Elevului au fost deja aprobate și publicate în Monitorul Oficial. Astfel, părinții trebuie să știe că dacă elevul e nemulțumit de nota primită la o lucrare dată în clasă, în timpul anului, pot depune contestație.
În situația în care argumentele unui profesor nu sunt considerate satisfăcătoare, elevii sau părinții pot solicita, în scris, în termen de 5 zile lucrătoare, reevaluare a lucrării scrise. În vechiul statut al elevului nu era menționată perioada în care putea fi cerută reevaluarea lucrărilor. În document se mai arată faptul că nu se poate solicita reevaluarea probelor orale sau practice.
În cazul solicitării reevaluării, directorul este cel care desemnează alți doi profesori care nu predau la clasa respectivă pentru reevaluarea lucrării scrise. Dacă diferența dintre nota inițială acordată de cadrul didactic de la clasă și nota acordată în urma reevaluării este mai mică de un punct, contestația este respinsă, iar nota acordată inițial rămâne neschimbată.
În situația în care în unitatea de învățământ preuniversitar nu există alți învățători, institutori sau profesori pentru învățământul primar sau profesori de specialitate care să nu predea la clasa respectivă, conducerea unității de învățământ solicită Inspectoratului Școlar desemnarea unor cadre didactice din alte unități de învățământ. Calificativul sau nota obținute în urma contestației rămân definitive.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook