Simona Ionescu / Redactor Șef

Nu aruncați frigiderele și televizoarele stricate! Luați bani de la stat pentru unele noi

Nu aruncați frigiderele și televizoarele stricate! Luați bani de la stat pentru unele noi
Pare mai ușor să arunci la întâmplare frigiderul, televizorul sau mașina de spălat când s-au stricat. Este și mai ușor să iei bani de la stat ca să cumperi electrocasnice noi. Programul ”Rabla pentru electrocasnice” începe curând.

Programul Rabla pentru electrocasnice a avut succes. Mulți români s-au bucurat de reducerile din magazine. Statul oferă bani dacă predați în magazine aparatele vechi și stricate. Începe curând.

Nu aruncați frigiderele și televizoarele stricate! Luați bani pentru unele noi

Programul Rabla pentru electrocasnice va începe în curând. Cel mai ușor este să aruncăm la gunoi electrocasnicele din casă atunci când nu mai funcţionează. Facem mult rău mediului în care trăim cu toții. Sunt soluţii: reciclarea selectivă sau programul Rabla pentru electrocasnice.

Ministrul mediului, Barna Tanczos, a anunțat că bugetul alocat pentru acest program este cel mai mare de până acum, respectiv 75 de milioane de lei. Programul va începe în ultima săptămăna a lunii aprilie.

Înainte ca programul să fie efectiv lansat pentru populație, va exista însă și o sesiune de validare a comercianților, pentru ca și alți retaileri să se poată înscrie în program.

Când programul va fi lansat pentru publicul larg, aceștia vor putea accesa platforma pentru a se putea înscrie în program. Se va genera un cod de voucher cu care beneficiarii se pot prezenta la magazinele participante în termen de 15 zile pentru achiziția noilor echipamente.

Mulți oameni aruncă la întâmplare electrocasnicele stricate

Ce valoare au voucherele în Programul Rabla pentru Electrocasnice 2021

  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 400 de lei pentru: mașinile de spălat vase; aparatele de aer condiționat, inclusiv cele portabile, frigiderele sau combinele frigorifice, televizoare, uscătoarele de rufe
  • 300 de lei pentru mașini de spălat rufe (la acest echipament finanțarea a crescut cu circa 30% față de anii anteriori), tablete
  • 200 de lei pentru aspiratoare.

În cadrul programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++ şi A+++, astfel:

  • 300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A;
  • 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.
  • 500 de lei pentru laptopuri
  • 300 de lei pentru tablete

Facturi mai mici la electricitate, unul dintre efectele Programului

Două sunt scopurile pentru acest program aflat la a treia ediţie: pe de o parte, pentru ca românii să recicleze, o condiţie obligatorie din partea UE. Iar, pe de altă parte, magazinele înregistrează, în cadrul acestor campanii, vânzări mai mari, mai ales în vreme de criză, cu un consum redus de produse electrice, electrocasnice şi electronice din partea cumpărătorilor.

Însă, pentru cetăţeni, unul dintre cele mai importante beneficii ale programului este consumul redus de energie electrică ale aparatelor care va scădea costul facturilor la electricitate.


Ce trebuie să faceți ca să nu vă crească factura la energie electrică

„Pe datorie” la TVR 1. Cine e Daniel Coman, cel care „predă” economia pentru toți

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre