Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce trebuie să faceți ca să nu vă crească factura la energie electrică

Ce trebuie să faceți ca să nu vă crească factura la energie electrică
Prețul energiei electrice ar putea fi și cu 29% mai mare începând de anul viitor. Asta deoarece  începând cu 1 ianuarie 2021 prețul energiei nu va mai fi reglementat de stat așa cum este în prezent.

Faptul că prețul energiei se liberalizează și nu va mai fi reglementat de stat va duce la creșterea tarifelor în regim de serviciu universal. Toți românii însă pot face ceva pentru a preveni o astfel de surpriză neplăcută.

O factură la energie electrică în București, pentru 100 kWh ar putea crește cu 14 lei de la 1 ianuarie, în lipsa unui nou contract, arată Digi24. Noul contract poate fi încheiat cu furnizorul la care cetățenii sunt deja abonați sau cu un alt furnizor.  Dacă nu se reînnoiește contractul, nimeni nu rămâne fără energie electrică, însă ea va intra într-un regim de serviciu universal, fără a mai fi reglementat de stat, astfel că prețul poate varia, mai exact, va crește.

Prețurile vor crește diferit în regiunile României

În cazul unuia dintre principalii furnizori de pe piață, prețurile vor crește diferit în funcție de regiunea în care activează. În Banat de exemplu majorarea costurilor în regim de serviciu universal va fi de 26%. În zona Dobrogei tarifele ar putea crește chiar cu 28% – de la 45 de bani pe kWh, la 58 de bani pe kWh, fără a lua în calcul TVA, certificate verzi, contribuție de cogenerare și acciză.

Cea mai mare creștere este estimată în zona Munteniei, unde este inclusă și Capitala. Aici curentul electric s-ar scumpi cu 29% în regim de serviciu universal, mai arată sursa citată.

Pentru a evita majorările, alegerea unui nou contract poate fi făcută până la 30 ianuarie.

Exclusiv. Cum și-a intrat în rolul de mamă vitregă logodnica lui Alex Bodi. Imaginile spun totul

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre