Potrivit noului proiect de lege, dacă o perioadă de trei luni o persoană nu va plăti pensia de întreținere copiilor, riscă să facă închisoare de la șase luni sau trei ani. În cazurile cele mai simple, pot primi amendă.
Cine nu plătește pensia de întreținere, va putea face închisoare
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea articolului 378 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, în sensul incriminării neplăţii, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite prin act notarial, în vederea punerii actului normativ în acord cu dispoziţiile Deciziei Curţii Constituţionale nr. 221 din 20 aprilie 2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 505 din 09.06.2023.
Ca atare, dacă persoana care are obligația dată de instanță să plătească pensia de întreținere are rea credință și nu plătește timp de trei luni, se va lovi de rigorile legii. Poate primi amendă sau închisoare cuprinsă între 6 luni – 3 ani.
Ce spune legea
Potrivit articolului 378 din Codul penal, în forma în vigoare se arată că: „ (1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
Legea urmează să meargă la promulgare
Conform informațiilor oferite de News.ro, până acum pensia de întreținere era stabilită de judecători. Potrivit noii propuneri legislative care a fost adoptată de Camera Deputaților, se introduce prevederea ca pensia de întreținere să fie stabilită notarial. Legea urmează să meargă la promulgare.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook