Simona Ionescu / Redactor Șef

O doctoriță și-a tratat singură cancerul cu o metodă controversată. Rezultatul a șocat lumea medicală

O doctoriță și-a tratat singură cancerul cu o metodă controversată. Rezultatul a șocat lumea medicală
Atunci când a descoperit că are cancer de sân, doctorița de origine croată Beata Halassy nu a stat pe gânduri și s-a tratat singură, printr-o metodă controversată. Rezultatul a șocat lumea medicală.

Dr. Beata Halassy, o virologă în vârstă de 50 de ani, doctor în științe, a reușit să-și vindece cancerul mamar recurent printr-o formă atentă de auto-experimentare medicală. Mai exact, și-a tratat cancerul prin injectarea directă în tumoră a unor virusuri cultivate în laborator, concepute să lupte împotriva celulelor canceroase. Acest tratament a redus dimensiunea tumorii și a făcut posibilă o intervenție chirurgicală curativă.

Dr. Halassy a încercat să-și publice rezultatul într-o revistă științifică, dar lucrarea i-a fost respinsă de peste 12 ori înainte ca revista „Vaccines” să o accepte. Obiecțiile celorlalte reviste nu vizau valoarea științifică a studiului, ci aspecte etice—în special temerea că „publicarea rezultatelor ar putea încuraja alți pacienți să refuze tratamentele convenționale și să încerce metode similare”. 

Doctorița care s-a tratat singură de cancer cu o metodă controversată a întâmpinat obstacole 

După ce Vaccines i-a acceptat articolul, Halassy a declarat cu recunoștință: „A fost nevoie de un editor curajos ca să publice acest raport”.

Istoria medicinei este plină de exemple de inovatori care au avut curajul să experimenteze pe ei înșiși. Cel mai cunoscut exemplu recent este Dr. Barry Marshall, care a băut o soluție cu bacterii Helicobacter Pylori pentru a demonstra că ulcerul gastric este cauzat de infecții bacteriene și nu de stres. Descoperirea sa a revoluționat tratamentul ulcerului și i-a adus Premiul Nobel pentru Medicină în 2005.

O doctoriță și-a tratat singură cancerul cu o metodă controversată. Rezultatul a șocat lumea medicală
Dr. Beata Halassy și-a injectat în tumora canceroasă virusuri cultivate în laborator

Totodată, istoria medicală include și cazuri de cercetători informați care au experimentat pe ei înșiși cu rezultate tragice, inclusiv moartea.

Este important de menționat că Dr. Halassy și-a conceput și urmat protocolul experimental cu sprijinul și cunoștința medicilor săi: „Oncologii ei au fost informați despre intențiile sale și au fost de acord să-i monitorizeze starea, fiind pregătiți să intervină dacă era nevoie”. În plus, în calitate de expertă în biologia virusurilor, ea înțelegea pe deplin riscurile și beneficiile tratamentului neconvențional ales pentru a trata cancerul—probabil mai bine decât orice alt pacient.

Comunitatea medicală, îngrijorată de metoda aleasă de doctoriță

Eticienii Jonathan Pugh, Dominic Wilkinson și Julian Savulescu și-au exprimat îngrijorarea că publicarea unor articole precum cel al lui Halassy ar putea încuraja persoane mai puțin supravegheate medical să încerce forme mai riscante de auto-experimentare: „Disponibilitatea biotehnologiilor și răspândirea științei open-source au dus la apariția unor comunități de ‘bio-hackeri’ care practică diverse forme de auto-experimentare”.

Ei subliniază că „alți pacienți ar putea fi tentați să urmeze exemplul lui Halassy și să încerce terapii neconvenționale, poate chiar înainte de a folosi tratamentele standard”. 

 

Citiți și: 

Alergia la polen afectează 30% din populația României. Netratată la timp, duce la complicații grave

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *