Simona Ionescu / Redactor Șef

Alergia la polen afectează 30% din populația României. Netratată la timp, duce la complicații grave

Alergia la polen afectează 30% din populația României. Netratată la timp, duce la complicații grave
Alergia la polen, cunoscută și sub denumirea de rinită alergică sezonieră sau febra fânului, este o afecțiune frecventă care, conform estimărilor oamenilor de știință, afectează aproximativ 20-30% din populația României. Deși în majoritatea cazurilor nu e o afecțiune gravă, netratată la timp, poate duce la complicații.

Alergia la polen este declanșată de expunerea la polenul plantelor, cum ar fi arborii, ierburile și buruienile, și se manifestă prin simptome respiratorii și oculare, care pot afecta semnificativ calitatea vieții. Această afecțiune poate duce la complicații precum sinuzita sau astmul alergic.

Care sunt principalele surse de polen

Potrivit oamenilor de știință, principalele surse de polen sunt arborii precum mesteacăn, alun, stejar, plop în perioada martie-aprilie, iarba de gazon în timpul verii și ambrozia și pelinul în lunile august și septembrie. Cea mai alergenă plantă, spun specialiștii, rămâne ambrozia.

Cei mai afectate sunt persoanele cu istoric familial de alergii, care au un risc de până la trei ori mai mare de a dezvolta alergie la polen. Nivelurile ridicate de polen, mai ales în zilele uscate și vântoase, cresc riscul simptomelor.

Particulele poluante, cum ar fi dioxidul de sulf sau ozonul, pot amplifica efectul polenului, iritând căile respiratorii. Din nefericire, ca urmare a temperaturilor ridicate, sezoanele de polen s-au prelungit în ultimele decenii. Specialiștii spun că alergia poate să apară la orice vârstă.

Care sunt simptomele alergiei la polen

Alergia la polen afectează 30% din populația României. Netratată la timp, duce la complicații grave
Alergia la polen poate duce la apariția sinuzitei

Simptomele alergiei la polen variază în intensitate și pot afecta nasul, ochii, gâtul și plămânii. Cele mai frecvente sunt strănutul, nas înfundat sau secreții nazale apoase, mâncărime în nas. De asemenea, apar și ochii roșii, lăcrimare, mâncărime oculară, precum și tusea uscată, dificultăți de respirație, senzație de presiune în piept (mai ales la persoanele cu astm).

Alte simptome includ mâncărime în gât, oboseală, dureri de cap, scăderea capacității de concentrare. Simptomele sunt mai intense dimineața și în zilele cu polen ridicat, putând dura săptămâni sau luni, în funcție de sezon.

Remedii naturale care ajută la ameliorarea simptomelor ușoare

Alături de medicamentația prescrisă de specialist, există și remedii naturale care ameliorează simptomele ușoare și susțin imunitatea. Urzica are proprietăți antihistaminice naturale, reducând strănutul și mâncărimea.

Se prepară un ceai din 1 linguriță de frunze uscate la 200 ml apă fierbinte și se consumă de ori pe zi. Consumul de miere produsă în zona de domiciliu poate expune organismul la cantități mici de polen local, reducând sensibilitatea.

Atenție! Mierea este contraindicată copiilor cu vârsta sub un an. Specialiștii în terapii naturiste susțin că de ajutor este și quercetina, un flavonoid natural găsit în ceapă, mere și broccoli, cu proprietăți antihistaminice și antiinflamatorii. Se poate administra și sub formă de suplimente. Probioticele susțin imunitatea și pot reduce severitatea alergiilor prin echilibrarea florei intestinale. De asemenea, apa de mare, care are o concentrație ridicată de sare de mare, poate fi un ajutor de nădejde în perioada alergiilor. 

Citiți și: 

Cum aflăm dacă avem alergie la machiaj. Simptome și tratament

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *