Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum aflăm dacă avem alergie la machiaj. Simptome și tratament

Cum aflăm dacă avem alergie la machiaj. Simptome și tratament
Descoperirea faptului că te confrunți cu o alergie la machiaj este coșmarul suprem pentru o femeie. În cele de mai jos, explicăm cum depistăm această problemă și ce putem face.

Cumpărăm produsele noastre cosmetice, astfel încât acestea să funcționeze pentru noi, nu împotriva noastră. Când produsele menite să ne facă mai frumoase, mai moi sau mai suple ne lasă uscate, cu mâncărimi este timpul să facem o schimbare și să ne reconsiderăm întreaga rutină de frumusețe. Cum identificăm o alergie la machiaj. 

Prima problemă cu care vă confruntați este de fapt să determinați dacă există o problemă sau cel puțin de unde provine. Cum îți dai seama dacă noua erupție cutanată este rezultatul cremei tale sau cu totul altceva? 

Cum identificăm o alergie la machiaj 

De fapt, este destul de obișnuit să fii alergic la ceva din machiaj: „Dermatita alergică de contact, o afecțiune în care pielea ta reacționează la ingredientele din produsele care sunt în contact direct cu aceasta, este o cauză foarte frecventă a vizitelor dermatologice”, ne spune dr. Arash Akhavan, dermatolog la o clinică renumită din New York.

„Dermatita alergică de contact se prezintă de obicei ca piele uscată, roșie, cu mâncărime, care nu pare să se îmbunătățească odată cu hidratarea”, explică el. Este mai frecventă la persoanele care au un istoric personal sau familial de eczeme, astm si alergii sezoniere, dar se poate întâmpla oricui. Poate chiar să apară ca o erupție pe față – lucruri urâte.”

La ce produse trebuie să fim atenți 

„Toate tipurile de produse cosmetice, de la loțiuni hidratante, produse de îngrijire a părului, până la machiaj și protecție solară pot provoca alergii potențiale ale pielii”, a dezvăluit dr. Akhavan. „Dacă apare la scurt timp (zile până la săptămâni) după începerea unui produs nou, acel produs este cel mai probabil vinovat, dar poate apărea chiar în mod obișnuit ca o nouă alergie la un ingredient pe care îl utilizați de ani de zile”, mai spune doctorul. 

Din fericire, dr. Akhavan oferă o soluție simplă: „Aflarea la ce ingrediente ați putea fi alergic se poate face cu un test simplu la cabinetul dermatologului, numit testare a patch-urilor alergice. De regulă, încerc să orientez pacienții către produse cel mai mic număr de ingrediente. ” Din păcate, nu puteți face mult decât să evitați alergenul”. 

Cum tratăm alergia la machiaj 

„Dacă vă simțiți alergic la piele, primul pas pe care trebuie să-l faceți este să vă simplificați rutina pielii doar la elementele esențiale”, spune dr. Akhavan. „Un tratament scurt de cremă de hidrocortizon poate uneori să calmeze inflamația pielii, deși utilizarea prelungită mai mult de câteva zile poate avea efecte secundare dăunătoare. Dacă descoperiți că alergia pielii este mai greu de tratat, o vizită la dermatolog ar fi cel mai bun mod de acțiune. Asigurați-vă că, dacă v-ați exclus hidratantul, vă mențineți fața cât mai hidratată posibil – și încercați să utilizați unul care să nu conțină parfum, astfel încât să existe mai puține șanse ca acesta să fie iritant”, a dezvăluit doctorul citat. 

Foto: Facebook

Pandemia de Covid a aruncat miresele în haos. Nu mai găsesc sutiene

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre