Simona Ionescu / Redactor Șef

Bărbații, în topul persoanelor alergice la metale

Bărbații, în topul persoanelor alergice la metale
Se spune că nu există om care să nu fie fascinat de bijuterii. Specialiștii trag însă un semnal de alarmă și vă îndeamnă să fiți foarte atenți ce obiecte cumpărați, pentru a preveni alergia la metale.

Iritații ale pielii, bășici și chiar răni sunt printre primele simptome ale alergiei la metale. Atenție ce bijuterii achiziționați.

Bărbații, în topul persoanelor alergice la metale

Potrivit oamenilor de știință, există trei categorii de metale care se folosesc în obținerea bijuteriilor și pot conduce la diverse alergii. Prima categorie o constituie metalele de bază, respectiv cupru, plumb, nichel, staniu, aluminiu.

Cea de-a doua categorie se referă la metale prețioase precum aur, argint, platină și paladiu. Mai există o categorie de metale, cele nobile, care includ argint, aur, osmiu, iridiu și rodiu. Cei mai afectați de alergia la metale sunt bărbații.

30% din populație este alergică la nichel

Întrucât nichelul constituie aproximativ 0,008% din scoarța pământului, omul este expus continuu acestuia. Mai mult, metalul este corodat nu doar de transpirație, ci și de salivă și alte lichide din organism. Se estimează că 30% din populație este alergică la nichel, în special femeile, ca urmare a bijuteriilor purtate ce au în compoziție acest metal.

În ceea ce privește argintul, acesta nu e toxic pentru organism, spre deosebire de sărurile de argint. De aceea se recomandă ca expunerea la compușii săi solubili să fie cât mai limitată. În caz contrar, se poate instala argiria, o afecțiune ce se caracterizează printr-o pigmentare cenușie a pielii și a membranelor mucoase care căptușesc cavitățile corpului.

Cadmiul poate produce iritații pulmonare grave

Un alt metal folosit în aliaje pentru bijuterii, fiind rezistent la coroziune este cadmiul. Acesta și compușii săi pot produce iritații pulmonare, iar dacă vă expuneți un timp îndelungat, e posibil să aveți probleme cu rinichii. Printre utilizările cele mai frecvente ale manganului se numără cea de agent decolorant pentru sticla colorată în verde, dându-i o culoare roz-violet.

Atenție! Este toxică expunerea în cantități mari la mangan. Plumbul devine gri în contact cu aerul, iar dacă vă intoxicați cu acest metal veți face saturnism, afecțiune care generează anemie și colorarea pielii în palid cenușiu. Nu în ultimul rând, mâinile vor tremura, veți fi apatici și se vor instala durerile abdominale și mialgiile.

Folosit pentru numeroase aliaje, zincul este utilizat pentru galvanizarea altor metale. Chiar dacă nu este considerat toxic, odată ce veți inhala oxidul de zinc e posibil să apară o tulburare, cunoscută sub denumirea de tremurat de zinc. În cazul în care faceți parte din categoria persoanelor alergice la metale, cele mai recomandate sunt bijuteriile din tungsten sau titan.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre