Denumită Gaia BH3, sau BH3, obiectul este cea mai masivă gaură neagră cu masă stelară care s-a observat vreodată în apropierea Pământului, având o masă de 33 de ori mai mare decât cea a Soarelui. Este vorba de o gaură neagră record.
„Nimeni nu se aștepta să găsească o gaură neagră de masă mare care să se ascundă în apropiere, nedetectată până acum”
Este a doua cea mai apropiată gaură neagră care s-a găsit pe planeta Pământ și se află în spațiu, în liniște. Gaia Bh3 se află pe o orbită binară cu o stea însoțitoare a cărei mișcare nu poate fi explicată. Specialiștii spun că BH3 nu reprezintă absolut nicio amenințare. Câmpul gravitațional al unei găuri negre nu este mai puternic decât cel al unei stele cu o masă echivalentă, iar BH3 își face doar treaba.
„Nimeni nu se aștepta să găsească o gaură neagră de masă mare care să se ascundă în apropiere, nedetectată până acum. Acesta este genul de descoperire pe care o faci o singură dată în viața ta de cercetător”, spune astronomul Pasquale Panuzzo de la Centrul Național pentru Cercetare Științifică (CNRS) din Franța, membru al colaborării Gaia și primul autor al articolului care descrie obiectul.
Se estimează că numărul găurilor negre cu masă stelară din Calea Lactee este de până la 100 de milioane
Găurile negre se împart în diferite categorii de masă. Există cele supermasive, care pot avea o masă de milioane sau miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui. Acestea se găsesc de obicei în centrul galaxiilor și nu știm sigur cum se formează. Cele mai mici, de masă stelară, se formează din colapsul nucleelor stelare atunci când stelele masive devin supernove. Acestea pot avea o masă de până la aproximativ 65 de ori mai mare decât cea a Soarelui (deși cele mai mari se pot forma în urma fuziunilor).
Se estimează că numărul găurilor negre cu masă stelară din Calea Lactee este de până la 100 de milioane, dar acestea nu sunt ușor de detectat, deoarece găurile negre sunt cunoscute pentru faptul că nu emit lumină. Specialiștii spun că e posibil ca ocazional să se vadă o erupție de la una dintre ele, dacă aceasta absoarbe material de la o stea companion în trecere sau binară, deoarece acest proces generează multă căldură. Altfel, ele rămân pur și simplu adormite și invizibile.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook