Simona Ionescu / Redactor Șef

O lege importantă se modifică din nou. Toți românii trebuie să afle

O lege importantă se modifică din nou. Toți românii trebuie să afle
Legislativul muncește  intens zilele acestea. O nouă lege e transformată, astfel încât să simplifice viața românilor.

Conform noii reglementări, Legea Construcțiilor este din nou modificată, iar acestea intră în vigoare de azi. Astfel, lista lucrărilor pe care românii le pot executa fără autorizaţie de construcţie s-a extins din nou. Modificarea Legii construcțiilor a fost stabilită la începutul anului, astfel încât să fie permise și lucrările de întreținere curentă a rețelei de drumuri din țara noastră, fără să fie nevoie de obținerea unei autorizații de construire în prealabil.

Acum, Legea 108 / 2023 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 9/2023 pentru modificarea art. 11 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții s-a modificat din nou, astfel că se extinde lista ce conține lucrările care pot fi executate fără să fie nevoie de obținerea unei autorizații de construire.

Anumite lucrări de construcție se pot face fără autorizare prealabilă

Mai exact, potrivit noii legi, se vor putea efectua mai ușor lucrări de foraje şi excavări necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice, atunci când este vorba de proiectele de infrastructură de transport de interes național sau de lucrările de  supraînălțare a trecerilor pentru pietoni.

De asemenea, conform legii ce va intra în vigoare joi, se vor putea executa, tot fără a fi necesară obținerea unei autorizații de construire, și lucrări de foraje şi excavări necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice şi a prospecţiunilor geologice, precum şi cele referitoare la infrastructura de metrou.

Totodată, se vor putea executa fără autorizaţie de construire lucrări de supraînălțare a trecerilor pentru pietoni, sau de montare de elemente de semnalistică și marcaje rutiere, în baza avizului Comisiei de Circulație, acordului Brigăzii Rutiere și al administratorului drumului, obținute în prealabil.

Există o excepție de la regulă

Legea modificată atrage și o excepție. Autorizarea executării lucrărilor de construcții aferente infrastructurii de transport de interes naţional și de metrou gestionată de Metrorex se va face de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin direcția de specialitate, cu respectarea prevederilor legale în domeniul autorizării construcțiilor.

Această regulă nu se va aplica doar lucrărilor noi ci și proiectelor de metrou aflate în diferite stadii de implementare, dacă până la intrarea în vigoare a legii (joi, 11 mai 2023) nu a fost depusă la autoritățile locale cererea pentru emiterea autorizației de construire / desființare, transmite avocatnet.ro.

Sursa foto: Forbes.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre