Simona Ionescu / Redactor Șef

O nouă meserie la orizont: ofițerul de protecție cibernetică!

O nouă meserie la orizont: ofițerul de protecție cibernetică!
În următoarea perioadă, atacurile cibernetice se vor intensifica, estimează specialiştii români din domeniu. Aşadar, instituţiile vor pregăti oameni într-o nouă meserie: ofițerul de protecție cibernetică!

O dată cu pandemia de COVID 19, tot mai mulţi oameni de pe planetă au folosit  gadget-urile ca să comunice şi să lucreze de acasă. “Atacurile cibernetice se vor intensifica în perioada următoare”, a declarat Dan Câmpean, directorul Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, pentru Radio România Actualităţi.

O nouă meserie: ofițerul de protecție cibernetică

Dan Câmpean, directorul Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică , a declarat că hacker-ii sunt tot mai prezenţi în viaţa noastră.

“Atacurile cibernetice se vor intensifica în perioada următoare. În timpul pandemiei, natura şi nivelul de sofisticare ale acestor tipuri de atacuri s-au modificat. În plus, apar noi modalităţi folosite de reţelele criminale şi de actorii statali”, a declarat Dan Câmpean, pentru Radio România Actualităţi.

“Datorită coronavirusului, începem să lucrăm cu toţii ca simpli utilizatori, tot mai mult de acasă. Utilizăm din ce în ce mai mult computere, aplicaţii, utilizăm Internetul. Este de aşteptat ca numărul de atacuri să evolueze în acelaşi sens, deci nu vor scădea. Se vor intensifica, se vor diversifica ca amploare, ca mod de sofisticare, de complexitate şi, în plus, vor solicita din partea tuturor un răspuns un pic diferit faţă de ceea ce se întâmpla înainte” a avertizat Dan Câmpean.

Prezent în emisiunea „Serviciul de noapte” cu Maria Ţoghină, Dan Cîmpean a susţinut ideea apariţiei unui ofiţer de protecţie cibernetică în insituţii şi organizaţii. Acesta ar urma să aibă rolul de contact de securitate cibernetică, aşa cum există în cazul protecţiei datelor cu caracter personal.

Ce este un hacker

Un hacker este un expert în Informatică, care cunoaşte în profunzime programele informatice (sisteme de operare, aplicaţii). Însă, acesta foloseşte cunoştinţele pentru a compromite securitatea sistemelor informatice din calculatoare, laptopu-uri, teşefoane, tablet, în scopul de a obţine date care nu sunt publice.

Cum poţi să te aperi

„Săptămâna trecută, compania de securitate ImmuniWeb a lansat un nou instrument gratuit pentru monitorizarea și măsurarea expunerii unei organizații pe Dark Web.

Pentru a îmbunătăți procesul de luare a deciziilor în cazul atacurilor de securitate cibernetică, acest instrument disponibil online accesează marketplace-urile de pe Dark Web, forumurile de hacking și resursele Surface Web, cum ar fi Pastebin sau GitHub, pentru a vă oferi posibilitatea de a afla dacă datelor dvs. sunt disponibile în astfel de spații, sau oferite spre vânzare”, informează cert.ro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre