Simona Ionescu / Redactor Șef

O plantă carnivoră pe cale de dispariție a înflorit în „captivitate”

O plantă carnivoră pe cale de dispariție a înflorit în „captivitate”
O plantă carnivoră rară și puturoasă a înflorit după un deceniu de îngrijiri asidue. E bucurie mare între specialiștii Grădinii Botanice din Dresda. Este o nouă speranță pentru salvarea speciei aflate pe cale de dispariție. În lume există numai câteva exemplare, iar aceasta e singura care a reușit performanța să înflorească în afara mediului natural.

A avut nevoie de 10 ani de îngrijiri constante această plantă pentru a se „decide” să înflorească, spre satisfacția îngrijitorilor ei. Aristolochia impudica, a înflorit pentru prima dată la Grădina Botanică din Dresda, informează DPA.

Directorul instituţiei, Christoph Neinhuis, a declarat vineri că planta în cauză este singurul specimen cunoscut din lume care este cultivat într-o grădină botanică. Este o plantă carnivoră care a fost adusă la Dresda din Mexic, fiind inclusă într-un proiect inclus în cea mai mare cercetare ştiinţifică din lume dedicată acestor specii de plante.


Sfaturi despre cum să scapi de fobie

Am aflat cum arată Mercedesul viitorului. Imaginile sunt absolut năucitoare


Deși celelalte specii aparţinând familiei Aristolochia sunt liane,planta din Dresda a luat forma unui arbust cu dimensiuni mici şi medii. Botaniștii spun că rădăcinile sale au rămas în viaţă după ce planta a fost studiată la Institutul de Botanică din cadrul Universităţii Tehnice (TU) din Dresda şi au fost plasate apoi într-un ghiveci, în speranţa că ar putea să genereze din nou vlăstari.

Îngrijitori special pregătiţi pentru a se ocupa de exemplare vegetale considerate excepţionale au reuşit să o protejeze şi planta s-a dezvoltat în mod normal, aşa cum ar fi făcut-o în pădurile tropicale din America Centrală, iar acum a și înflorit. Floarea care s-a deschis acum e spectaculoasă, măsoară 7-8 centimetri şi reprezintă o imitaţie perfectă a unei ciuperci.

Conform universităţii germane, în natură sunt cunoscute doar câteva exemplare din această specie pe cale de dispariţie, care a fost descoperită în urmă cu aproape 30 de ani.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre