Simona Ionescu / Redactor Șef

Oana Roman a răscolit, fără să vrea, problema așternuturilor din România de altădată

Oana Roman a răscolit, fără să vrea, problema așternuturilor din România de altădată
Oana Roman nu a uitat nici acum învățăturile de la mama ei, Mioara, ba chiar le respectă cu sfințenie. Fiica Mioarei Roman a răscolit, fără să vrea, problema așternuturilor din România de altădată.

Mioara Roman a murit în luna februarie a acestui an, iar pentru fiica sa, Oana, a urmat o perioadă grea, aceea de a se obișnui cu gândul că femeia care i-a dat viață nu mai este. Ceea ce o consolează însă este că ceea cea a învățat de la Mioara Roman îi va rămâne pentru toată viața. În acest context, Oana Roman a împărtășit un sfat prețios pe care i l-a dat Mioara, pe când era studentă la Paris. 

Fiica fostului premier și-a amintit vremurile în care era studentă și locuia la Paris, iar mama sa a sfătuit-o să nu facă niciodată rabat la calitate în ceea ce privește așternuturile de pat. Drept urmare, Oana are și acum setul de pat cumpărat în 1996, la sfatul mamei sale. 

Oana Roman folosește același set de pat ca atunci când era studentă 

Fiica lui Petre Roman a pozat așternuturile, care au aproape 30 de ani și le-a arătat fanilor ei de pe Instagram, lăudând calitatea materialului, ce a rezistat în timp. 

„Vă spun ceva ce poate părea incredibil, dar este adevărat. Acest cearșaf – husă de pilotă l-am cumpărat când eram studentă. Prin 1996. Încă este impecabil. Știu și magazinul din care l-am cumpărat, pe lângă apartamentul unde stăteam la Paris. 

Oana Roman a răscolit problema așternuturilor de altădată
Foto: Instagram

Țin minte că mama atunci mi-a zis: îți iei 2 așternuturi și 3-4 prosoape de calitate. Așternutul și prosopul trebuie să fie de calitate. Și a avut dreptate. Am și prosoapele cumpărate atunci și cele 2 așternuturi. Au trecut aproape 30 de ani”, a scris Oana pe Instagram, peste poza cu așternuturile vechi, care, cel mai probabil, erau din Damasc. 

Țesăturile românești alimentau cândva toată Europa 

Postarea Oanei Roman ne-a amintit de vremurile în care România producea cele mai bune așternuturi de pat. Înainte de 1989, în țara noastră existau aproximativ 820 de fabrici de textile. Fabrica Bucegi din Pucioasa producea în anii ’80 lenjerii de pat din bumbac românesc de calitate, care ajungea apoi în magazinele din întreaga Europă. 

Lenjeriile de pat produse în România alimentau cândva magazine din întreaga lume

În urmă cu 40-50 de ani, lenjeriile de pat din damasc (bumbac egiptean), bumbac românesc sau bumbac satinat erau la mare căutare. Tehnica și țesăturile folosite făceau ca lenjeriile de pat să reziste în timp, fiind de multe ori pasate moștenire din generație în generație. 

Cândva al cincilea mare exportator mondial, azi România doar importă de la alții

În anii ’70, România era al cincilea mare exportator mondial. Ţesăturile şi textilele româneşti ajungeau, sub formă de prosoape, lenjerii sau metraje în magazine de pe toate continentele.

Azi toate acestea sunt un vis, căci țara noastră a ajuns să importe lenjerii și tesături, fix din țările unde la un moment dat exporta. După Revoluție însă, fabricile ori au fost închise, ori au dat faliment, iar utilajele au fost duse la fier vechi. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre