Simona Ionescu / Redactor Șef

Obiceiuri de sărbătoarea Floriilor. De ce masa nu trebuie strânsă toată ziua

Obiceiuri de sărbătoarea Floriilor. De ce masa nu trebuie strânsă toată ziua
Cinstită cu bucurie și multă elavie, sărbătoarea Floriilor de pe 28 aprilie este un moment plin de tradiții și obiceiuri care se păstrează din cele mai vechi timpuri.

Tradiția de Florii spune că în această mare sărbătoare nici un credincios nu trebuie să spele părul, pentru că altfel va albi. Ce alte obiceiuri trebuie să le respectați cu sfințenie.

„Vrajă” pentru găsirea iubirii

Din bătrâni, există o mică „vrajă” pentru ca fetele necăsătorite să-și găsească alesul inimii. În ajunul sărbătorii, fetele fierb busuioc în apă, chiar la miezul nopții, iar cu aceasta își spală părul, dar nu o aruncă. Apa păstrată se va turna la rădăcina unui păr înflorit. Dacă ritualul este făcut așa cum trebuie, bărbatul ideal va intra în viața acesteia mai repede decât ar spera.

Dar această vrajă trebuie să se facă doar înainte de ivirea zorilor. Un alt obicei pentru ca fetele să se căsătorească este să pună sub pernă, înainte de culcare, crenguțe. Vor deveni mai frumoase și bărbații vor alerga după ele.

Masa trebuie să stea întinsă toată ziua de Florii

Intrarea lui Iisus în Ierusalim

O altă tradiție spune că de Florii masa nu se strânge toată ziua, pentru a atrage bogăția. Nimeni nu are voie să muncească și nici să se spele pe cap, pentru că altfel va albi înainte de vreme. Sub nici o formă nu plantați flori și nici plante în ziua de Florii, pentru că veți avea un an plin de ghinioane. Dar dacă aveți pomi de plantat, faceți acest lucru în Săptămâna Mare.

E bine să vă împărtășiți de Florii

Persoanele care se vor împărtăși de Florii se spune că își va îndeplini orice dorință pe care o are. De asemenea, gospodinele trebuie să coacă plăcinte care ulterior se vor da de pomană săracilor. Nimeni nu are voie să se certe în ziua de Florii, să nu arunce cuvinte urâte și nici măcar să le gândească. Există unele zone din țară unde ziua de Florii este ultima în care fetele mai poartă Mărțișorul, acesta fiind agățat de un măceș sau pom înflorit.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre