Simona Ionescu / Redactor Șef

Neînlocuirea acestor obiecte din dormitor vă expune la infecții și probleme respiratorii. Sfaturi de la specialiști

Neînlocuirea acestor obiecte din dormitor vă expune la infecții și probleme respiratorii. Sfaturi de la specialiști
Experții atrag atenția asupra importanței schimbării regulate a obiectelor din dormitor pentru a evita infecțiile și alte probleme de sănătate.

„Neînlocuirea acestor obiecte de uz casnic ne expune la posibilitatea unor posibile infecții, probleme de sănătate respiratorie și cutanată”, a declarat pentru Health Kara Wada, medic specialist în alergii la The Ohio State University Wexner Medical Center și profesor asociat la The Ohio State University College of Medicine.

Înlocuiți pernele

Melanie Palm, medic dermatolog certificat la Art of Skin MD din San Diego, California, a declarat pentru Health că pernele, inclusiv cele decorative de pe paturi și canapele, colectează în timp celule moarte ale pielii și bacterii, ceea ce poate provoca sau agrava alergiile și favoriza erupțiile cutanate.

Pernele pot găzdui, de asemenea, acarieni, care pot provoca simptome de alergie pe tot parcursul anului. Palm recomandă înlocuirea pernelor la fiecare unu sau doi ani, dar și folosirea huselor de perne hipoalergenice, care vă poate proteja pernele de pete, acarieni și gândaci de pat. Spălați pernele și uscați-le în fiecare lună. De asemenea, pernele e important să fie înlocuite anuale, deoarece acarienii și alergenii pot crește considerabil și de aici vin problemele de sănătate.

Înlocuiți pernele din dormitor odată pe an

Saltelele adună în timp piele moartă, bacterii, acarieni și ciuperci

De asemenea, dr. Palm susține că la fel ca și pernele, saltelele adună în timp piele moartă, bacterii, acarieni și ciuperci. Acestea pot fi extrem de „periculoase pentru sănătate”, mai ales dacă aveți pielea sensibilă sau dacă suferiți de alergii cutanate sau astm. „Celulele de piele moartă și bacteriile de pe saltea atrag acarieni și gândaci minusculi care lasă pe saltea excremente care pot provoca dermatită de contact, iritații ale pielii, urticarie sau pot agrava o afecțiune existentă de astm”, susține specialistul.

Lenjerie de pat se spală săptămânal

Schimbați saltelele odată la cinci ani

Dacă vă aspirați salteaua în mod regulat și folosiți un protector de saltea hipoalergenic care blochează acarienii și celulele moarte ale pielii, dr. Palm spune că puteți scăpa probabil cu înlocuirea acesteia la fiecare 7 ani. În caz contrar, recomandă înlocuirea saltelelor la fiecare cinci ani, cu excepția cazului în care vă confruntați cu iritații, caz în care ar trebui să înlocuiți salteaua imediat.

Spălați lenjeria de pat săptămânal

Pe lângă aspirarea saltelei și folosirea husei de protecție, spălați lenjeria de pat în fiecare săptămână, îndepărtați obiectele în exces de pe pat, respectiv animalele de pluș și pernele decorative și interziceți accesul animalelor de companie în dormitor pentru a ajuta la menținerea la distanță a acarienilor.

Bureții de baie pot duce la apariția infecțiilor

Bureții de baie pot duce la apariția congestiei

Nici cu bureții de baie nu trebuie să vă jucați, pentru că adăpostesc bacterii și mucegai în colțurile și crăpăturile lor, mai ales atunci când sunt depozitați într-un duș sau baie umedă. Odată ce veți utiliza un astfel de burete poate fi un „declanșator de alergii, astm, infecții ale pielii sau acnee”.

În plus, dacă faceți duș cu răni deschise sau cu pielea ruptă, un burete murdar poate duce la o infecție gravă după ce bacteriile pătrund în piele. Tania Elliot, MD, alergolog și imunolog cu sediul în New York, a declarat că bureții de baie pot dezvolta, de asemenea, mucegai, ceea ce poate duce la apariția congestiei, mâncărimilor, strănutului, problemelor cu sinusurile și a durerilor de cap, în special dacă aveți o alergie.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre