Simona Ionescu / Redactor Șef

OMS: Acest produs pentru bebeluși poate favoriza apariția cancerului

OMS: Acest produs pentru bebeluși poate favoriza apariția cancerului
Acest produs folosit în special la bebeluși pentru a evita iritația provocată de scutece a fost clasificat drept „posibil cancerigen” de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Talcul a fost clasificat drept „probabil cancerigen”, în parte din cauza dovezilor care îl leagă de cancerul ovarian, a declarat Agenția pentru cancer din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

„Al doilea cel mai înalt nivel de certitudine că o substanță poate provoca cancer”

Un grup de lucru format din 29 de oameni de știință din 13 țări s-a reunit cu o lună în urmă la Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) din Lyon, Franța, apoi a publicat concluziile în The Lancet Oncology.

Clasificarea reprezintă „al doilea cel mai înalt nivel de certitudine că o substanță poate provoca cancer”. Clasificarea anterioară a talcului a fost „posibil cancerigen”. Talcul a fost clasificat „pe baza unei combinații de dovezi limitate privind cancerul la om (pentru cancerul ovarian).

Dovezi suficiente privind cancerul la animalele de experiență și dovezi puternice conform cărora talcul prezintă caracteristici-cheie ale substanțelor cancerigene în celulele primare umane și în sistemele experimentale”, a declarat grupul de experți într-un comunicat de presă.

Mineralul este, de asemenea, o componentă comună în produsele de machiaj și de îngrijire a pielii

Concluziile lor s-au bazat pe mai multe studii care arată un risc crescut de cancer ovarian la femeile care folosesc pudră de talc în zona genitală, dar o legătură de cauzalitate „nu a putut fi stabilită pe deplin”.

În rândul populației generale, talcul este cel mai bine cunoscut ca pudră albă pentru copii, dar mineralul este, de asemenea, o componentă comună în produsele de machiaj și de îngrijire a pielii. De asemenea, oamenii pot fi expuși la pudră atunci când aceasta este extrasă, măcinată sau prelucrată sau când se fabrică produse din ea.

Preocupări cu privire la contaminarea cu azbest

Pudra de talc poate fi contaminată cu azbest!

Pe de altă parte, azbestul este o substanță cancerigenă cunoscută atunci când este inhalat, iar îngrijorările cu privire la contaminarea cu azbest a produselor din talc au apărut încă din anii 1970, conformunei note a Administrației americane pentru alimente și medicamente (FDA) publicată în aprilie.

Celebra companie farmaceutică Johnson & Johnson s-a confruntat cu mii de procese în SUA legate de produsele sale din pudră de talc și de contaminarea acestora cu azbest. Noua evaluare a experților s-a concentrat asupra talcului care nu conține azbest, se arată în declarația IARC, însă „contaminarea talcului cu azbest nu a putut fi exclusă în majoritatea studiilor”.

,,Condiții pe care IARC nu le specifică”

Kevin McConway, profesor emerit de statistică aplicată la Open University din Marea Britanie, a spus într-o declarație publicată de Science Media Centre că, atunci când IARC clasifică o substanță în această serie de publicații, nu spune nimic în mod specific despre faptul dacă expunerea la substanța respectivă crește riscul de cancer, la om.

„În schimb, acestea urmăresc să răspundă la întrebarea dacă substanța are potențialul de a provoca cancer, în anumite condiții pe care IARC nu le specifică”, a spus acesta.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre