Simona Ionescu / Redactor Șef

Ora de vară 2021. În noaptea acesta dăm ceasurile înainte cu o oră

Ora de vară 2021. În noaptea acesta dăm ceasurile înainte cu o oră
Anul acesta vom trece la ora de vară în acest weekend din martie. Vom da ceasurile cu o oră înainte în noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 spre 28 martie. Nu uitați! Mai ales că se circulă după noi restricții orare.

Ora 03:00 va deveni ora 04:00. Așadar, în această noapte vom dormi mai puțin cu o oră.

Astfel România trece la ora oficială de vară. Programul orar va fi corelat în acest mod cu cel folosit în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană. Vom funcționa după acest orar până în ultima duminică a lunii octombrie, când vom reveni la Ora de iarnă.

De ce se schimbă ora de două ori pe an?

Schimbarea orei de două ori pe an are scopul de a ne bucura de mai multă lumină naturală pe parcursul zilei. Așadar, trecem la ora de vară pentru ziua devine mai lungă decât noaptea, prin urmare se va întuneca mai târziu cu o oră.

De asemenea, această schimbare favorizează economisirea energiei electrice întrucât programul de lucru coincide mai mult cu perioada în care avem parte de lumină naturală.

Organismul uman are însă o zi la dispoziție pentru a se adapta la noul program pentru săptămâna care urmează. Cu toate acestea, specialiștii spun că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta.

Când a apărut ora de vară în România

În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 şi până în 1940, când s-a renunţat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie. Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit.

Reintroducerea orei de vară s-a produs în 1979. Până în 1996 (cu mici excepţii), ora de vară se introducea la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie.

State care au adoptat ora de vară

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie). Au urmat britanicii care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie). Alte țări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania. Pe 19 martie 1918 s-a introdus și în Statele Unite.În acest moment 70 de țări au introdus ora de vară.

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre