Simona Ionescu / Redactor Șef

Orașul subteran de la Muntele Athos. Când a fost fondat și cine l-a descoperit

Orașul subteran de la Muntele Athos. Când a fost fondat și cine l-a descoperit
Chiar dacă s-au spus atât de multe lucruri despre Muntele Athos, acest loc mirific ascunde încă secrete. Povestea orașului subteran din acest loc este fabuloasă.

Sunt puțini cei care știu că pe Muntele Athos se află un oraș subteran săpat în stâncă, unde călugării pustnici îl căutau pe Dumnezeu în singurătate. Descoperirea a fost făcută de o expediție internațională, formată din reprezentanți ai țărilor ortodoxe care au mănăstiri pe Athos.

Maica Domnului i-a cerut Fiului Său să transforme acest loc într-o grădină

Legenda spune că Maica Theotokos și Sfântul Ioan Teologul călătoreau cu barca din Palestina în Cipru pentru a-l vizita pe Sfântul Lazăr. Din cauza unei mari furtuni, însă, barca a ajuns la Athos și mai exact în Golful Klementos, în Mănăstirea Iveron. Captivată de frumusețea muntelui, Maica Domnului i-a cerut fiului ei Iisus Hristos să transforme acest loc într-o grădină.

Mănăstirea Sfântul Gheorghe Zograful

Muntele Athos, cunoscut și sub numele de Grădina lui Theotokos, este un stat monahal autonom aflat sub suveranitate grecească, format din 20 de mănăstiri ortodoxe orientale, printre care și mănăstirea bulgară, Sfântul Gheorghe Zograf. Expediția a descoperit formațiuni stâncoase doar sub mănăstirea bulgară, la o adâncime comparabilă cu înălțimea acesteia. Până în prezent, au fost descoperite acolo peste 200 de peșteri și cavități, unele naturale, iar altele artificiale. Fenomenele naturale datează din timpuri imemoriale.

„Prezența umană este evidentă în aceste cavități subterane”

Orașul subteran de la Muntele Athos

„Mănăstirea este impresionantă și arată ca o imensă cetate medievală. Înălțimea sa este egală cu adâncimea. Canalele subterane, rezervoarele, instalațiile de alimentare cu apă și peșterile naturale, care s-au transformat în biserici și camere săpate în stâncă, au făcut obiectul studiului nostru.

Prezența umană este evidentă în aceste cavități subterane și încercăm să colectăm cât mai multe informații despre ceea ce s-a întâmplat acolo”, a declarat Evgeni Georgiev de la Muzeul Regional de Istorie Ruse, care a fost membru al expediției. Oamenii pot vedea ceea ce se află deasupra solului, dar restul încă își ascunde secretele.

Când a fost fondat orașul subteran

În secolul al XIII-lea d.Hr., sfântul bulgar medieval Kozma Zografski a mers la Mănăstirea bulgară Zograf și s-a retras într-o cămăruță din stâncă pe care și-a săpat-o singur. A trăit acolo ca ascet până la moartea sa. Cu toate acestea, nișele deschise, casele călugărilor pustnici, sunt doar o mică parte din secretele ascunse pe Muntele Athos.

„A fost locuit pentru prima dată de călugări în perioada medievală. Pe atunci, Muntele Athos a devenit atractiv pentru călugării ortodocși. Pustnicii din Palestina și Egipt care au fugit în Occident când arabii le-au invadat teritoriul au fost primii care au dus o viață ascetică. Mulți dintre ei s-au stabilit în Athos”, a declarat istoricul Evgeni Georgiev.

Biserica Arhanghelului Mihail face parte acum dintre bisericile din piatră din Ivanovo

În opinia lui Evgeni Georgiev, există o legătură directă între viața de la Gura Athos și întemeierea bisericilor săpate în stâncă de la Ivanovo, în apropiere de orașul Ruse, în urmă cu aproximativ 800 de ani. Personalitatea remarcabilă a Sfântului Ioachim I, Patriarhul de Târnovo și Bulgaria, este un fel de punte între ele.

„Aflăm din scurta patimă a Sfântului Ioachim că acesta s-a călugărit pe Muntele Athos și a trăit acolo o lungă perioadă de timp. A devenit cunoscut în rândul comunității monahale prin faptele și sârguința sa.

Mai târziu, Ioachim s-a întors în Bulgaria. A sculptat o mică biserică de piatră lângă defileul râului Rusenski Lom, intitulată Transfigurarea lui Iisus. Faima Sfântului Ioachim s-a răspândit rapid în toată Bulgaria și a ajuns la țarul Ivan Asen al II-lea, care i-a donat asceticului o mulțime de aur. Sfântul Ioachim l-a folosit pentru a construi Biserica Arhanghelului Mihail, care acum face parte din bisericile din piatră din Ivanovo”, susține Evgeni Georgiev.

Sursă foto: bnr.bg

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre