Muntele Athos este o destinație unică din multe puncte de vedere, un loc cum nu există altul în lume. Cine e singura femeie care a călcat pe acest pământ.
Cea mai veche mănăstire e fondată în secolul al X-lea d.Hr.
Muntele Athos este republica monastică. Este formată din 20 de mănăstiri ale creștinismului ortodox, iar mănăstirea Megisti Lavra, fondată în secolul al X-lea d.Hr., este cea mai veche dintre ele. 17 mănăstiri se află sub suveranitatea grecilor, iar frățiile rusești, sârbești și bulgare administrează câte o singură mănăstire.
În trecut, comunitățile neogrecești aveau mai multe mănăstiri sub jurisdicția lor. Cu toate acestea, călugării greci le-au preluat atunci când numărul fraților a scăzut până la punctul în care mănăstirile nu mai puteau fi conduse de ei. Când turcii au preluat Peninsula Balcanică în secolele XIII și XIV, au lăsat mănăstirile Athos intacte. Dar în schimbul unor taxe destul de mari, bineînțeles.
Cine a fost singura femeie care a fost în Muntele Athos
Intrarea în Peninsula Athos din Halkidiki este interzisă femeilor și copiilor, doar bărbații maturi putând solicita permisul pentru a intra pe teritoriul republicii monahale.
Cu toate acestea, a existat o singură femeie în istoria omenirii care a avut voie să pună piciorul pe terenurile comunității monahale din Athos. Aceasta a fost Jelena (Elena), împărăteasa medievală a Serbiei, soția lui Dusan cel Puternic, cel mai puternic conducător sârb din istorie. Curiozitatea Peninsulei Athos este că până și numărul de femele domestice este strict controlat. Singurele care circulă nestingherite sunt doar pisicile, care țin sub control populația de rozătoare și găinile.
Excursii în jurul Muntelui Athos
Mănăstirile Athos s-au dovedit a fi semnificative în crearea și împărtășirea artei ortodoxe. Operele de artă create de călugării din Athos decorează mănăstirile și bisericile din întreaga lume ortodoxă. În timpul verii, au loc în mod regulat excursii în jurul Muntelui Athos.
Unele dintre mănăstirile pe care le puteți vedea în timpul unei croaziere sunt Dochiariou, Xenophontos, Simonopetra, Dionysiou și Panteleimon Rusul. Persoanele care primesc permisul pentru a intra în Republica monahală Athos au o oportunitate unică. Ei ar putea urca pe cel mai înalt vârf și se pot bucura de priveliști fantastice ale împrejurimilor. Și experimentează răsărituri de soare cu câteva ore înaintea celor de la baza muntelui.
De unde provine numele de Muntele Athos
Înainte ca Muntele Athos să devină Muntele Sfânt, a fost înregistrat ca o parte esențială a civilizației antice grecești, fiind o cale de trecere pentru cuceritorii Greciei, cum ar fi perșii. Însuși numele muntelui provine din mitologia greacă, Athos fiind numele unuia dintre giganții care au luptat în timpul bătăliei cu zeii greci. Mitologia spune că Athos a aruncat o piatră enormă asupra lui Poseidon în timpul luptei, care a căzut apoi în ocean și a devenit muntele de astăzi.
„Fie ca acest loc să fie moștenirea și grădina ta, un paradis și un refugiu al mântuirii pentru cei care caută să fie mântuiți”
Cu toate acestea, cea mai mare parte din istoria timpurie a muntelui s-a pierdut în timp. Mai târziu, potrivit tradiției athonite, Fecioara Maria a pornit într-o călătorie pentru a merge în Cipru pentru a-l vizita pe Lazăr. Însă, din cauza vânturilor puternice, ea a ajuns în cele din urmă la Muntele Athos. Hipnotizată de frumusețea acestuia, ea l-a binecuvântat și i-a cerut fiului ei să îl aibă ca grădină.
Atunci, vocea cerească a lui Iisus a spus tare și clar: „Fie ca acest loc să fie moștenirea și grădina ta, un paradis și un refugiu al mântuirii pentru cei care caută să fie mântuiți”. De atunci, muntele a fost declarat Grădina Fecioarei Maria, iar tuturor celorlalte femei li s-a interzis accesul.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook