Simona Ionescu / Redactor Șef

Orientul Mijlociu. Donald Trump l-a atacat pe Joe Biden după izbucnirea conflictului dintre Iran și Israel

Orientul Mijlociu. Donald Trump l-a atacat pe Joe Biden după izbucnirea conflictului dintre Iran și Israel
După atacul Iranului asupra Israelului, Donald Trump l-a atacat pe președintele Joe Biden. Trump susține că rivalul său la alegerile din noiembrie a arătat „slăbiciunea” americană în Orientul Mijlociu.

Conflictul izbucnit în Orientul Mijlociu este în atenția planetei. Iranul a lansat sâmbătă seara un atac fără precedent cu drone și rachete asupra Israelului. Fostul președinte al SUA, Donald Trump a reacționat imediat, susținând că niciodată nu s-ar fi întâmplat așa ceva, dacă el era președinte.

„America se roagă pentru Israel, trimitem sprijinul nostru absolut tuturor celor aflați în pericol”

„Dumnezeu să binecuvânteze poporul israelian. Ei sunt atacați chiar acum. Asta pentru că noi dăm dovadă de o mare slăbiciune. Slăbiciunea de care am dat dovadă, este incredibilă și nu s-ar fi întâmplat dacă eram la guvernare. Dar America se roagă pentru Israel, trimitem sprijinul nostru absolut tuturor celor aflați în pericol”, a declarat Trump la un miting de campanie în Pennsylvania.

În timpul mandatului, Trump a ordonat uciderea unui înalt lider al Gardienilor Revoluției la Bagdad

Mesajul lui Donald Trump după ce Iranul a atacat Israelul

Iranul a atacat sâmbătă Israelul cu drone și rachete, după ce a promis represalii pentru un atac asupra clădirii sale consulare din Siria, în urma căruia au fost uciși șapte membri ai Gărzilor Revoluționare, dintre care doi generali. Trump, care, în timpul mandatului, a ordonat uciderea unui înalt lider al Gardienilor Revoluției la Bagdad și a retras Statele Unite din acordul nuclear iranian, l-a acuzat în repetate rânduri pe adversarul său democrat de o abordare blândă față de Teheran.

Între timp, Biden se aduna la Casa Albă cu principalii săi consilieri militari și de securitate națională, afirmând la X că SUA „angajamentul față de securitatea Israelului împotriva amenințărilor din partea Iranului și a reprezentanților săi este de fier”.

Sute de drone

Iranul a atacat Israelul

Iranul a lansat sute de drone aeriene și rachete asupra Israelului, marcând un atac de represalii anticipat pe scară largă. Este prima confruntare directă de acest fel între cei doi inamici, care sunt implicați de ani de zile într-un război din umbră, Iranul folosind forțe proxy. Armata israeliană a declarat că Israelul și alte țări au interceptat peste 300 de rachete de croazieră și drone, majoritatea în afara spațiului aerian israelian.

Populația să rămână în alertă

Israelul a declarat că au fost înregistrate foarte puține pagube, dar a avertizat populația să rămână în alertă. Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că „am ajutat Israelul să doboare aproape toate” rachetele și dronele, exprimându-și astfel condamnarea fermă a atacului. „Iranul și reprezentanții săi care operează din Yemen, Siria și Irak au lansat un atac aerian fără precedent împotriva unor instalații militare din Israel”, a declarat el.

Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran (IRGC) a declarat că atacul a vizat „ținte specifice”. Azi, Iranul s-a pronunțat cu privire la încetarea conflictului. Sunt, însă, surse media care susțin că Israelul pregătește un contraatac. Iar cu această lovitură, SUA nu este de acord, avertizând că nu va sprijini Israelul într-o astfel de acțiune care ar escalada conflictul în Orientul Mijlociu.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre