Incendiile de vegetație extreme au loc tot mai des și acest lucru a fost confirmat de un nou studiu. Potrivit acestuia, acestea s-au dublat în ultimele două decenii.
Incendiile de vegetație s-au dublat în ultimele două decenii
Recent, mai mult de 70 de incendii de vegetație au avut loc simultan în Grecia. La începutul anului 2024, Chile a suferit cel mai grav sezon de incendii de vegetație din istorie, cu peste 130 de morți. Anul trecut, incendiile record din Canada au persistat din martie până în noiembrie, iar în august, flăcările au devastat insula Maui, din Hawaii.
Și lista continuă la nesfârșit. Un nou studiu publicat în Nature Ecology & Evolution arată că numărul și intensitatea celor mai extreme incendii de vegetație de pe Pământ s-au dublat în ultimele două decenii.
Specialiștii au folosit un senzor prin satelit care poate identifica căldura provenită de la incendii
Autorii noului studiu, cercetători de la Universitatea din Tasmania, au calculat mai întâi energia eliberată de diferite incendii pe parcursul a 21 de ani, din 2003 până în 2023. Ei au făcut acest lucru folosind un senzor prin satelit care poate identifica căldura provenită de la incendii, măsurând energia eliberată ca „putere radiativă a incendiilor”.
Ultimii șase ani au fost groaznici
Cercetătorii au identificat un total de 30 de milioane de incendii! Aceștia au selectat apoi primele 2913 incendii cu cea mai mare energie eliberată, adică 0,01% din incendiile „cele mai extreme”.
Munca lor arată că aceste incendii extreme sunt din ce în ce mai frecvente, numărul lor dublându-se în ultimele două decenii. Începând din 2017, Pământul a cunoscut cei șase ani cu cel mai mare număr de incendii de vegetație extreme.
Incendiile de vegetație se agravează
Este important de reținut că aceste incendii de vegetație extreme devin și mai intense. Cele clasificate ca extreme în ultimii ani au eliberat de două ori mai multă energie decât cele clasificate ca extreme la începutul perioadei studiate. Aceste constatări se aliniază cu alte dovezi recente care arată că incendiile de vegetație se agravează.
Suprafața de pădure arsă în fiecare an este în ușoară creștere, ceea ce duce la o creștere corespunzătoare a emisiilor de carbon din păduri. Severitatea arderilor, un indicator al gradului în care un incendiu afectează ecosistemul se înrăutățește, de asemenea, în multe regiuni, iar procentul de terenuri arse afectate de arderi de severitate ridicată este în creștere la nivel global.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook