Analizând datele colectate de la 184.024 de persoane pe o perioadă medie de 13 ani, o echipă internațională de cercetători a descoperit că persoanele care consumă cafea au un risc mai mic de a se îmbolnăvi de Parkinson decât cei care nu consumă deloc.
Ce legătură există între consumul de cafea și Parkinson
O analiză ulterioară a unui eșantion de sute de persoane cu Parkinson a măsurat nivelurile de metaboliți primari ai cafeinei, paraxantină și teofilină, în sânge, constatând că acestea au o asociere inversă cu riscul de a dezvolta Parkinson. „Acest studiu a demonstrat o asociere inversă a consumului de cafea cu cofeină cu riscul de boală Parkinson”, au scris cercetătorii în lucrarea publicată.
Nu este primul studiu care găsește o legătură între cafea și Parkinson, dar acesta a mers și mai departe analizând biomarkeri ai consumului de cofeină cu ani înainte ca boala Parkinson să fie diagnosticată. S-a constatat că primii 25 % dintre cei care beau cafea aveau cu 40% mai puține șanse de a dezvolta boala Parkinson, în comparație cu cei care nu beau deloc cafea.
Boala Parkinson din creier este caracterizată de o reducere a dopaminei
La nivelul tuturor consumatorilor de cafea din cadrul studiului, reducerea riscului măsurată a variat între aproximativ 5 și 63%, în funcție de țară. Deși asocierea s-a menținut și atunci când au fost luați în considerare factori precum fumatul și consumul de alcool, aceasta nu este totuși suficientă pentru a dovedi existența unei legături directe de cauză și efect.
Pe baza cercetărilor anterioare, se crede că modul în care cofeina menține fluxul de dopamină în creier ar putea fi motivul acestor efecte. Boala Parkinson din creier este caracterizată de o reducere a dopaminei, din cauza pierderii celulelor nervoase din ceea ce se numește substantia nigra.
„Cafeaua este cea mai consumată băutură psihoactivă din lume”
„Aceste efecte neuroprotectoare se aliniază cu constatările noastre, care au dezvăluit o asociere inversă între cofeină, paraxantină și teofilină și incidența bolii Parkinson.
Cafeaua este cea mai consumată băutură psihoactivă din lume. Deslușirea acțiunii biologice a cofeinei asupra bolii Parkinson nu numai că are implicații importante în domeniul sănătății publice, dar ne îmbunătățește și înțelegerea etiologiei bolii Parkinson și favorizează potențiale strategii de prevenire.”, au declarat oamenii de știință.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook