Femeia a observat că răposatul ei soț, Les, a dezvoltat un miros diferit când avea 33 de ani. Cu 12 ani înainte de a fi diagnosticat cu boala Parkinson, o maladie care duce la deteriorarea progresivă a unor părți ale creierului de-a lungul mai multor ani.
A descris o aromă de mosc, diferită de mirosul normal
Oamenii de știință au exploatat puterea simțului olfactiv hipersensibil al lui Joy Milne pentru a dezvolta un test care să determine dacă o persoană are boala Parkinson. Testul a fost elaborat după ce academicienii și-au dat seama că Joy Milne putea simți această afecțiune. Milne, supranumită „femeia care poate mirosi Parkinson”, a descris o aromă de mosc, diferită de mirosul său normal.
„Cred că trebuie să fie depistat mult mai devreme”
Milne a declarat că este inacceptabil ca persoanele cu Parkinson să aibă un grad atât de ridicat de afectare neurologică în momentul diagnosticării. „Cred că trebuie să fie depistat mult mai devreme – la fel ca în cazul cancerului și al diabetului, un diagnostic precoce înseamnă un tratament mult mai eficient și un stil de viață mai bun pentru oameni”, a spus femeia.
Ea a adăugat că soțul ei, fost medic, era hotărât să găsească cercetătorul potrivit pentru a examina legătura dintre miros și Parkinson și l-au căutat pe Dr. Tilo Kunath de la Universitatea din Edinburgh în 2012. Kunath a făcut pereche cu profesoara Perdita Barran pentru a examina simțul olfactiv al lui Milne.
Milne n-a greșit niciodată
Oamenii de știință au crezut că mirosul ar putea fi cauzat de o modificare chimică a uleiului de piele, cunoscut sub numele de sebum, care este declanșată de boală. În activitatea lor preliminară, i-au cerut lui Milne să miroasă tricouri purtate de persoane care sufereau de Parkinson și de persoane care nu sufereau. Ea a identificat corect tricourile purtate de pacienții cu Parkinson. Dar a spus, de asemenea, că unul din grupul de persoane fără Parkinson mirosea a boală. Și opt luni mai târziu, acea persoană a fost diagnosticată cu această maladie.
Dacă va avea succes, testul ar putea fi utilizat în cadrul NHS
Cercetătorii au sperat că această descoperire ar putea duce la dezvoltarea unui test de detectare a bolii Parkinson, pornind de la ipoteza că, dacă vor reuși să identifice o „semnătură” chimică unică în piele legată de această boală, vor putea în cele din urmă să o diagnosticheze prin simple tampoane de piele. În 2019, cercetătorii de la Universitatea din Manchester, conduși de Barran, au anunțat că au identificat moleculele legate de boală găsite în tampoanele de piele.
Oamenii de știință au dezvoltat acum un test folosind aceste informații. Testele au fost efectuate cu succes în laboratoarele de cercetare, iar oamenii de știință evaluează dacă acestea pot fi utilizate în mediul spitalicesc. Dacă va avea succes, testul ar putea fi utilizat în cadrul NHS, astfel încât medicii de familie să poată trimite pacienții la testele pentru Parkinson.
„Cel mai important, le va permite să aibă un diagnostic confirmat pentru a ști cu adevărat ce este în neregulă cu ei”
„În acest moment, nu există niciun tratament pentru Parkinson, dar un diagnostic de confirmare le-ar permite acestora să primească tratamentul potrivit și să obțină medicamentele care îi vor ajuta să își amelioreze simptomele. Ar exista, de asemenea, intervenții non-farmaceutice, inclusiv mișcarea și, de asemenea, cursuri de nutriție, care pot ajuta cu adevărat. Și cred că, cel mai important, le va permite să aibă un diagnostic confirmat pentru a ști cu adevărat ce este în neregulă cu ei”, a spus Barran.
„Un blestem și un beneficiu”
Milne colaborează cu oameni de știință din întreaga lume pentru a vedea dacă poate mirosi și alte boli, cum ar fi cancerul și tuberculoza (TBC). „Trebuie să merg la cumpărături foarte devreme sau foarte târziu din cauza parfumurilor oamenilor, nu pot intra în raionul de produse chimice din supermarket. Așa că poate fi un blestem uneori.
Am fost și în Tanzania și am făcut cercetări despre tuberculoză și cercetări despre cancer în SUA, doar muncă preliminară. Așa că este un blestem și un beneficiu”, a spus femeia cu cel mai incredibil miros din lume.
Simte mirosul bolii și când merge pe stradă
Ea a spus că uneori poate simți mirosul persoanelor care au Parkinson în timp ce se află în supermarket sau când merge pe stradă, dar i s-a spus de către eticienii medicali că nu le poate spune. „Ce medic de familie ar accepta ca un bărbat sau o femeie să intre spunând: femeia care miroase Parkinson mi-a spus că am această boală? Poate în viitor, dar nu acum”, a susținut aceasta.
Sursă foto: www.theguardian.com
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook